HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-4

Q21. Depending on the radiating properties, the bodies are classified as

(a) black body 
(b) white body 
(c) transparent body 
(d) all of the above. 

Ans:(d) all of the above.
 

 

Q22. A body, which absorbs all the radiations falling on it, is called

(a) opaque body 
(b) white body 
(c) black body 
(d) transparent body. 

Ans:(c) black body
 

 

Q23. A body, which reflects all the radiations falling on it, is called

(a) opaque body 
(b) white body 
(c) black body 
(d) transparent body. 

Ans:(b) white body
 

 

Q24. Choose the correct statement.

(a) Fourier’s law of heat conduction gives the heat flow for 
(b) Thermal conductivity of air increases with decrease in temperature. 
(c) Thermal conductivity of solids increases with rise in temperature. 
(d) The unit of thermal conductivity in S.I. units is W/m K. 

Ans:(d) The unit of thermal conductivity in S.I. units is W/m K.
 

 

Q25. Choose the wrong statement

(a) Fourier’s law of heat conduction is Q = -KA dt/dx
(b) In case of solids, the heat transfer takes place due to conduction. 
(c) In case of liquids, the heat transfer takes place due to convection. 
(d) The unit of thermal conductivity in M.K.S. unit is kcal/hr m2°C. 

Ans:(d) The unit of thermal conductivity in M.K.S. unit is kcal/hr m2°C.
 

 

Q26. For the counter flow heat exchanger

(a) both the fluids at exit are in their hottest state 
(b) both the fluids at inlet are in their coldest sate 
(c) both the fluids at inlet are in their hottest state 
(d) one fluid is hottest and other is coldest at inlet.

Ans:(c) both the fluids at inlet are in their hottest state
 

 

Q27. The average temperature difference between the two fluids in case of counter flow heat exchanger as compared to parallel flow heat exchanger is

(a) more 
(b) less 
(c) constant 
(d) none of the above.

Ans:(a) more
 

 

Q28. Critical radius of a hollow cylinder is defined as

(a) inner radius which would give maximum heat flow 
(b) outer radius which would give minimum heat flow 
(c) outer radius which would give maximum heat flow 
(d) none of the above.

Ans:(c) outer radius which would give maximum heat flow
 

 

Q29. For steady flow and constant value of conductivity, the temperature distribution for a plane wall is

(a) parabolic 
(b) linear 
(c) logarithmic 
(d) cubic. 

Ans:(b) linear
 

 

Q30. For steady flow and constant value of conductivity, the temperature distribution for a hollow cylinder of radii r1 and r2 is

(a) parabolic 
(b) linear 
(c) logarithmic function of radii 
(d) cubic.

Ans:(c) logarithmic function of radii
 

 

 

1      2      3      4          6      7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

Leave a Reply