HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-3

Q51. The refrigerant used in vapour absorption refrigerator is

(a) Freon-12 
(b) ammonia 
(c) CO2
(d) aqua-ammonia. 

Ans:(d) aqua-ammonia.
 

 

Q52. Heat is absorbed by a refrigerant, during a refrigeration cycle in a

(a) condenser 
(b) evaporator 
(c) compressor 
(d) throttle valve. 

Ans:(b) evaporator
 

 

Q53. Heat is rejected by a refrigerant, during a refrigeration cycle in a

(a) condenser 
(b) evaporator 
(c) compressor 
(d) throttle valve.

Ans:(a) condenser
 

 

Q54. For a forced convection, Nusselt number is a function of

(a) Prandtl and Grashof numbers 
(b) Grashof number only 
(c) Reynold and Grashof numbers 
(d) Reynold and Prandtl numbers. 

Ans:(d) Reynold and Prandtl numbers.
 

 

Q55 .For a free convection, Nusselt number is a function of

(a) Prandtl and Grash of number 
(b) Reynold and Grashof numbers 
(c) Reynold number only 
(d) Reynold and Prandtl number. 

Ans:(a) Prandtl and Grash of number
 

 

Q56. Planck’s law holds good for

(a) black bodies 
(b) white bodies 
(c) grey bodies 
(d) all coloured bodies.

Ans:(a) black bodies
 

 

Q57. The heat transfer, from one particle of a fluid to another by the actual motion (which is caused by some mechanical means) of the fluid is known as

(a) forced convection 
(b) free convection 
(c) artificial convection 
(d) none of the above. 

Ans:(a) forced convection
 

 

Q58. The heat transfer by radiation takes place by means of

(a) electromagnetic waves 
(b) molecular energy interchanges 
(c) flow of electrons 
(d) flow of fluid. 

Ans:(a) electromagnetic waves
 

 

Q59. The amount of radiation depends on

(a) nature of the body 
(b) temperature of the body 
(c) type of surface of the body 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above
 

 

Q60. A body, which transmits all the radiations falling on it, is called

(a) opaque body 
(b) white body 
(c) black body 
(d) transparent body.

Ans:(d) transparent body.
 

 

1                        6      7       8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


Go to Home Page

Leave a Reply