HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-3

 
Q21. Electrolux refrigerator is a

(a) vapour compression refrigerator 
(b) vapour absorption refrigerator without a liquid pump 
(c) vapour absorption refrigerator without any pump 
(d) none of the above.

Ans:(c) vapour absorption refrigerator without any pump
 

 

Q22. The main parts of a vapour compression refrigerating in sequence are

(a) compressor, condenser, evaporator and throttle valve 
(b) compressor, throttle valve, condenser and evaporator 
(c) compressor, evaporator, condenser and throttle valve 
(d) compressor, condenser, throttle valve and evaporator. 

Ans:(d) compressor, condenser, throttle valve and evaporator.
 

 

Q23. If a refrigerant is having low specific heat, then coefficient of performance will be

(a) lower
(b) higher 
(c) same
(d) none of the above. 

Ans:(b) higher
 

 

Q24. The net refrigerating effect for a refrigerant is

(a) inversely proportional to latent heat of refrigerant 
(b) directly proportional to latent heat of refrigerant 
(c) directly proportional to the square of latent heat 
(d) none of the above.

Ans:(b) directly proportional to latent heat of refrigerant
 

 

Q25. Wet compression cycle for a vapour compression refrigerator means

(a) the entire compression of the vapour should be in wet region 
(b) the entire compression of the vapour should be in superheated region 
(c) the vapour enters the compressor in dry and saturated state but leaves the compressor in wet state 
(d) none of the above. 

Ans:(a) the entire compression of the vapour should be in wet region
 

 

Q26. Dry compression cycle for a vapour compression refrigerator means

(a) the entire compression of the vapour should be in wet region 
(b) the entire compression of the vapour should be in superheated region 
(c) the vapour enters the compressor in dry and saturated state but leaves the compressor in wet state 
(d) none of the above. 

Ans:(b) the entire compression of the vapour should be in superheated region
 

 

Q27. In a vapour compression refrigerator, the oil separator is installed between

(a) evaporator and compressor 
(b) compressor and condenser 
(c) condenser and throttle valve 
(d) throttle valve and evaporator.

Ans:(b) compressor and condenser
 

 

Q28. The reversed Carnot cycle can be used as a heat pump. The C.O.P. for Carnot heat pump is equal to

(a) T2/T1 -T2
(b) T2/( T2 -T1)
(c) T1 -T2/T2
(d) T2-T1/T2
where T2 = Highest absolute temperature, and T1= Lowest absolute temperature.

Ans:(b) T2/( T2 -T1)
 

 

Q29. The co-efficient of performance (C.O.P.) of a a refrigerator working on a reversed Carnot cycle is 5. The ratio of highest absolute temperature to lowest absolute temperature (i.e., T2/T1) would be

(a) 1.25 
(b) 1.3 
(c) 1.4 
(d) 1.2. 

Ans:(d) 1.2.
 

 

Q30. If the ratio of highest absolute temperature to lowest absolute temperature is the same as in the ratio of highest absolute temperature to lowest absolute temperature (i.e., T2/T1)and the cycle is used as heat pump the co-efficient of performance for the Carnot heat pump would be

(a) 5 
(b) 4 
(c) 6 
(d) 3.

Ans:(c) 6
 

 

    2      3            5               8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ– Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


Go to Home Page

Leave a Reply