HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-3

Q11. The boiling point of carbon dioxide as compared to ammonia is

(a) higher 
(b) lower 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) lower
 

 

Q12. The refrigerants (NH3, CO2, F-22, F-12) in order of decreasing freezing point are

(a) NH3, CO2, F-22, F-12 
(b) NH3, CO2, F-12, F-22 
(c) CO2, NH3, F-22, F-12 
(d) F-12, F-22, NH3, CO2

Ans:(b) NH3, CO2, F-12, F-22
 

 

Q13. The freezing point of ammonia is

(a) –77.8°C 
(b) –157.8°C 
(c) –160°C 
(d) –110°C. 

Ans:(a) –77.8°C
 

 

Q14. The freezing point of carbon dioxide is

(a) –77.8°C 
(b) –157.8°C 
(c) –160°C 
(d) –110°C.

Ans:(d) –110°C.
 

 

Q15. The refrigerant number R-764 means

(a) carbon dioxide 
(b) ammonia 
(c) sulphur dioxide 
(d) methyl chloride. 

Ans:(c) sulphur dioxide
 

 

Q16. The refrigerant number R-40 means

(a) carbon dioxide 
(b) ammonia 
(c) sulphur dioxide 
(d) methyl chloride. 

Ans:(d) methyl chloride.
 

 

Q17. The refrigerants (ammonia, carbon dioxide, Freon-22 and Freon-12) in order of decreasing boiling point are

(a) ammonia, CO2, Freon-12, Freon-22 
(b) ammonia, Freon-12, Freon-22, CO2
(c) Freon-12, ammonia, Freon-22, CO2
(d) Freon-12, Freon-22, ammonia, CO2.

Ans:(c) Freon-12, ammonia, Freon-22, CO2
 

 

Q18. In vapour absorption refrigerant

(a) a vapour compressor is used 
(b) a liquid pump is used 
(c) both a vapour compressor and a liquid pump is used 
(d) none of the above. 

Ans:(b) a liquid pump is used
 

 

Q19. The C.O.P. of the vapour absorption cycle as compared to vapour compression cycle is

(a) higher 
(b) lower 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) lower
 

 

Q20. The C.O.P. of the vapour absorption cycle can be increased by using

(a) heat exchangers 
(b) vapour compressor 
(c) both (a) and (b) 
(d) none of the above.

Ans:(a) heat exchangers
 
 
 

    2      3       4      5          7       8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply