HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-2

 
Q71. Which of the following refrigerant has the lowest specific volume ?

(a) ammonia 
(b) carbon dioxide 
(c) Freon-12 
(d) Freon-22.

Ans:(b) carbon dioxide
 

 

Q72. Which of the following refrigerant has the highest latent heat ?

(a) ammonia 
(b) carbon dioxide 
(c) Freon-12 
(d) Freon-22. 

Ans:(a) ammonia
 

 

Q73. The refrigerant, which has the lowest boiling point, is

(a) Freon-12 
(b) Freon-22 
(c) carbon dioxide 
(d) ammonia.

Ans:(c) carbon dioxide
 

 

Q74. The refrigerant usually used for refrigeration in aeroplanes is

(a) carbon dioxide 
(b) ammonia 
(c) Freon-12 
(d) air. 

Ans:(d) air.
 

 

Q75. The refrigerant used for steam jet refrigeration is

(a) carbon dioxide 
(b) ammonia 
(c) Freon-12 
(d) water. 

Ans:(d) water.
 

 

Q76. The refrigerants, in present practice, are identified by numbers. The refrigerant number R-717 means

(a) carbon dioxide 
(b) ammonia 
(c) sulphur dioxide 
(d) methyl chloride.

Ans:(b) ammonia
 

 

Q77. The boiling point of Freon-22 is

(a) –40.8°C 
(b) –29.8°C 
(c) –33.3°C 
(d) –78.5°C. 

Ans:(a) –40.8°C
 

 

Q78. The boiling point of carbon dioxide as compared to ammonia is

(a) higher 
(b) lower 
(c) same 
(d) none of the above. 

Ans:(b) lower
 

 

Q79. The refrigerants (NH3, CO2, F-22, F-12) in order of decreasing freezing point are

(a) NH3, CO2, F-22, F-12 
(b) NH3, CO2, F-12, F-22 
(c) CO2, NH3, F-22, F-12 
(d) F-12, F-22, NH3, CO2.

Ans:(b) NH3, CO2, F-12, F-22
 

 

Q80.In a psychrometric chart, dew point temperature lines are

(a) curved
(b) inclined and straight but non-uniformly spaced
(c) horizontal and non-uniformly spaced
(d) horizontal and uniformly spaced

Ans:(c) horizontal and non-uniformly spaced
 

 

 

1      2      3      4              7     8

 

 

Back

Go To Section-3

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply