HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-2

Q61. For large commercial installations, ammonia is used as a refrigerant because

(a) it has large, latent heat 
(b) it is relatively cheap 
(c) it has moderate working pressure 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above
 

 

Q62. For domestic refrigerators, Freon-12 is mostly used as a refrigerators because

(a) it has low specific volume 
(b) it is non-toxic 
(c) it is colourless and odourless 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above
 

 

Q63. Freon-12, as compared to ammonia, is having

(a) less cost 
(b) high cost 
(c) same cost 
(d) none of the above.

Ans:(b) high cost
 

 

Q64. In electrolux refrigerator

(a) hydrogen evaporates in ammonia 
(b) ammonia evaporates in hydrogen 
(c) ammonia is absorbed in hydrogen 
(d) ammonia is absorbed in water. 

Ans:(b) ammonia evaporates in hydrogen
 

 

Q65. In electrolux refrigerator

(a) there is no noise 
(b) there is no moving machinery 
(c) no electricity is required 
(d) all of the above 

Ans:(d) all of the above
 

 

Q66. The refrigerating system, used for most of the domestic refrigerators, is of the type of

(a) vapour absorption 
(b) electrolux refrigerator 
(c) vapour compression 
(d) air refrigeration cycle.

Ans:(a) vapour absorption
 

 

Q67. A good refrigerant should be of

(a) low specific heat 
(b) high latent heat 
(c) high critical pressure 
(d) all of the above 
 

Ans:(d) all of the above
 

 

Q68. The evaporating pressure of a refrigerant should be

(a) equal to atmospheric pressure 
(b) lower than atmospheric pressure 
(c) higher than atmospheric pressure 
(d) none of the above. 

Ans:(c) higher than atmospheric pressure
 

 

Q69. The specific volume of a refrigerant should be

(a) high 
(b) low 
(c) normal 
(d) none of the above.

Ans:(b) low
 

 

Q70. The widely used refrigerant in domestic refrigerators, is

(a) carbon dioxide 
(b) ammonia 
(c) Freon-12 
(d) sulphur dioxide.

Ans:(c) Freon-12
 

 

1      2      3      4          6      7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply