HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-2

Q51. The refrigerant, which is non-toxic and non-flammable, is

(a) Sulphur dioxide 
(b) Freon-12 
(C) CO2
(D) both (b) and (C) 
 

Ans:(D) both (b) and (C)
 

 

Q52. The refrigerant, which is extremely toxic and non-flammable is

(a) Sulphur dioxide
(b) Freon-12 
(c) CO2
(d) none of the above. 

Ans:(a) Sulphur dioxide

 

Q53. The refrigerant which is colourless and odourless is

(a) Sulphur dioxide 
(b) CO2
(c) Freon-12
(d) Ammonia.

Ans:(d) Ammonia.

 

Q54. The evaporator and condenser pressure should be

(a) below atmospheric pressure 
(b) above atmospheric pressure 
(c) at the atmospheric pressure 
(d) none of the above. 

Ans:(b) above atmospheric pressure

 

Q55. Freon-11 has the evaporator pressure

(a) less than atmospheric pressure 
(b) more than atmospheric pressure 
(c) equal to atmospheric pressure 
(d) none of the above. 

Ans:(a) less than atmospheric pressure

 

Q56. Critical temperature is the temperature above which

(a) a gas will immediately liquefy 
(b) a gas will never liquefy 
(c) water will evaporate 
(d) none of the above.

Ans:(b) a gas will never liquefy

 

Q57. The refrigerants (NH3, CO2, F-22, F-12) in order of decreasing specific volume are

(a) NH3, CO2, F-22, F-12 
(b) F-12, F-22, CO2, NH3
(c) NH3, F-12, F-22, CO2
(d) CO2, NH3, F-12, F-22. 

Ans:(b) F-12, F-22, CO2, NH3

 

Q58. The refrigerants with lowest specific volume is

(a) NH3
(b) CO2
(c) F-12 
(d) F-22. 

Ans:(b) CO2

 

Q59. For ships refrigerations where space is a vital consideration, the refrigerant used is

(a) NH3
(b) CO2
(c) F-22
(d) F-12.

Ans:(b) CO2

 

Q60. The boiling point of Freon-12 is

(a) –40.8°C 
(b) –29.8°C 
(c) –33.3°C 
(d) –78.5°C.

Ans:(b) –29.8°C

 

1          3      4      5      6      7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply