HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-2

Q41. The liquid and vapour refrigerants should have viscosity

(a) low 
(b) high 
(c) normal 
(d) none of the above. 

Ans:(a) low
 

 

Q42. Choose the wrong statement

(a) Ammonia attacks copper and copper alloys. 
(b) Ammonia is non-corrosive to iron and steel. 
(c) Freon groups do not attack any metals. 
(d) CO2 is having high specific volume as compared to ammonia. 

Ans:(d) CO2 is having high specific volume as compared to ammonia.
 

 

Q43. Choose the correct statement

(a) Vapour compression cycle requires a liquid pump. 
(b) Undercooling decreases the net refrigerating effect. 
(c) A good refrigerant should have low latent heat. 
(d) Electrolux refrigerator requires no electricity for its operation.

Ans:(d) Electrolux refrigerator requires no electricity for its operation.
 

 

Q44. Which of the refrigerants is having lowest working pressure?

(a) CO2
(b) SO2
(c) NH3
(d) F-12. 

Ans:(b) SO2
 

 

Q45. Which of the refrigerants is having highest working pressure?

(a) CO2
(b) SO2
(c) NH3
(d) F-12. 

Ans:(a) CO2
 

 

Q46. Which of the refrigerant is highly toxic?

(a) CO2
(b) SO2
(c) NH3
(d) F-12.

Ans:(b) SO2
 

 

Q47. Power requirements of a refrigerator are

(a) directly proportional to C.O.P. 
(b) inversely proportional to C.O.P. 
(c) directly proportional to the square root of C.O.P. 
(d) inversely proportional to the square root of C.O.P. 

Ans:(b) inversely proportional to C.O.P.
 

 

Q48. Carbon dioxide, as compared to other refrigerants, has

(a) lowest C.O.P. 
(b) highest C.O.P. 
(c) same C.O.P. 
(d) none of the above. 

Ans:(a) lowest C.O.P.
 

 

Q49. The latent heat of vaporization is maximum in case of

(a) CO2
(b) NH3
(c) Freon-22 
(d) Freon-12.

Ans:(b) NH3
 

 

Q50. The refrigerant carbon dioxide is not used widely because of its

(a) high power requirements per tonne of refrigeration and high operating pressures. 
(b) low power requirements and high operating pressures. 
(c) low power requirements and low operating pressures. 
(d) high power requirements and low operating pressures.

Ans:(a) high power requirements per tonne of refrigeration and high operating pressures.
 

 

 

1      2          4      5      6      7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *