HEAT AND MASS TRANSFER MCQ

 

SECTION-4

Q31. In case of heat exchanger, the value of logarithmic mean temperature difference should be

(a) as small as possible 
(b) as large as possible 
(c) constant 
(d) none of the above. 

Ans:(b) as large as possible
 

 

Q32. The value of logarithmic mean temperature for counter flow heat exchanger as compared to parallel flow exchanger is always

(a) less 
(b) more 
(c) constant 
(d) none of the above.

Ans:(b) more
 

 

Q33. Choose the wrong statement

(a) A refrigerant should have high latent heat. 
(b) A refrigerant should have positive evaporating pressure. 
(c) A refrigerant should be cheap. 
(d) A refrigerant should have low thermal conductivity. 

Ans:(d) A refrigerant should have low thermal conductivity.
 

 

Q34. Choose the correct statement

(a) Super-heating in a refrigeration cycle increases C.O.P. 
(b) Sub-cooling in a refrigeration cycle decreases C.O.P. 
(c) The refrigerant used in aeroplanes is Freon-II. 
(d) Ammonia-absorption refrigeration cycle requires less work input as compared to vapour compression refrigeration cycle. 

Ans:(d) Ammonia-absorption refrigeration cycle requires less work input as compared to vapour compression refrigeration cycle.
 

 

Q35. In a vapour compression refrigeration cycle, the lowest temperature occurs in

(a) condenser 
(b) evaporator 
(c) compressor 
(d) throttle valve. 

Ans:(b) evaporator
 

 

Q36. The pipe material for the refrigerators using ammonia as refrigerant should be of

(a) copper 
(b) cast steel or wrought iron 
(c) brass 
(d) aluminium.

Ans:(b) cast steel or wrought iron
 

 

Q37. Relative co-efficient of performance is equal to

(a) ratio of actual and theoretical C.O.P. 
(b) product of actual and theoretical C.O.P. 
(c) difference of theoretical and actual C.O.P. 
(d) ratio of theoretical and actual C.O.P.

Ans:(a) ratio of actual and theoretical C.O.P.
 

 

Q38. The process of heat transfer, from one particle of the body to another by the actual motion of the heated particles, is called

(a) radiation 
(b) convection 
(c) conduction 
(d) none of the above. 

Ans:(b) convection
 

 

Q39. The process of heat transfer, from a hot body to a cold body in a straight line without affecting the intervening medium, is called

(a) radiation 
(b) convection 
(c) conduction 
(d) none of the above. 

Ans:(a) radiation
 

 

Q40. Heat energy can be obtained from other type of energy is the statement of

(a) Zeroth law of thermodynamics 
(b) first law of thermodynamics 
(c) second law of thermodynamics 
(d) Fourier’s law.

Ans:(b) first law of thermodynamics
 

 

1      2      3      4          6      7     8

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Heat Transfer and Mass Transfer

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-1

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-2

 
Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-3

 

Heat and Mass Transfer, RAC  MCQ – Section-4

 

Leave a Reply