SECTION-1

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 
Q61. How many villages are (approximately) there in India?      [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2019 MPPCS (Pre) 2010]

(A) 5 lakh
(B) 6 lakh 30 thousand
(C) 8 lakh
(D) None of the above

Ans:(D) None of the above

 

Q62. Area of India is 2.4% of the total area of the world but its       [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2019 39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Population is 16% of world population
(B) Population is 17% of world population
(C) Population is 18% of world population
(D) Population is 28% of world population

Ans:(B) Population is 17% of world population

 

Q63. Where does India rank in area among the countries of the world?      [Tamil Nadu PSC (Pre) 2019 Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Fifth
(B) Sixth
(C) Seventh
(D) Eighth

Ans:(C) Seventh

 

Q64. India is in size    [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Fifth largest country of the world
(B) Sixth largest country of the world
(C) Seventh largest country of the world
(D) None of the above

Ans:(C) Seventh largest country of the world

 

Q65. Which of the following pair is not correctly matched?     [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Total area of India – 3.28 million sq. km.
(B) Latitudinal extent – 8º4′ N – 37º6′ N
(C) Longitudinal extent – 68º 7′ E – 97º 25′ E
(D) Number of states in India – 26

Ans:(D) Number of states in India – 26

 

Q66. Which of the following statements are true about India?
1. India is the fifth largest country of the world.
2. It occupies about 2.4% of the total area of the lithosphere.
3. Whole of India lies in the tropic zone.
4. 82º30′ East longitude is used to determine Indian Standard Time.
Use the code given below to select the correct answer.      [UPPCS (Mains) 2006]
Code

(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 3
(D) 2 and 4

Ans:(D) 2 and 4

 

Q67. 70º East longitude passes through      [RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Jodhpur
(B) Jaisalmer
(C) Dholpur
(D) Nagpur

Ans:(D) Nagpur

 

Q68. The latitude that passes through Sikkim also passes through      [IAS (Pre) 2010]

(A) Rajasthan
(B) Punjab
(C) Himachal Pradesh
(D) Jammu & Kashmir

Ans:(A) Rajasthan

 

Q69. The expansion of India is between     [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) 37º 17′ 53” North and 8º 6′ 28” South
(B) 37º 17′ 53” North and 8º 4′ 28” South
(C) 37º 17′ 53” North and 8º 28” North
(D) 37º 6′ North and 8º 4′ North

Ans:(D) 37º 6′ North and 8º 4′ North

 

Q70. The Tropic of cancer passes through which of the following states?
1. Gujarat 2. Chhattisgarh
3. Uttar Pradesh 4. Jharkhand
Select the correct answer from the code given below.       [UPPCS (Pre) 2017]
Code

(A) 1, 2 and 4
(B) 1, 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 2, 3 and 4

Ans:(A) 1, 2 and 4

  2    3      5    6    7    8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

Leave a Reply