SECTION-6

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. Leh is located on the       [Gujarat PSC (Pre) 2018 UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Right bank of River Jhelum
(B) Left bank of River Jhelum
(C) Right bank of River Indus (Sindhu)
(D) Left bank of River Indus (Sindhu)

Ans:(C) Right bank of River Indus (Sindhu)

 

Q72. Which of the following is not correctly matched?         [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2019 Uttarakhand PCS (Pre) 2002]

(A) Gorakhpur – Rapti
(B) Ludhiana – Ravi
(C) Jabalpur – Narmada
(D) Surat – Tapti

Ans:(B) Ludhiana – Ravi

 

Q73. The largest city located on the bank of river Ganga is       [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Varanasi
(B) Patna
(C) Kanpur
(D) Allahabad

Ans:(C) Kanpur

 

Q74. Which one of the following cities is not located on the bank of river Ganga?      [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Fatehpur
(B) Bhagalpur
(C) Uttarkashi
(D) Kanpur

Ans:(C) Uttarkashi

 

Q75. Which one of the following is not correctly matched?       [UPPCS (Pre) 1996]

(A) Ahmedabad – Sabarmati
(B) Hyderabad – Krishna
(C) Kota – Chambal
(D) Nasik – Godavari

Ans:(B) Hyderabad – Krishna

 

Q76. Which one of the following is not correctly matched?        [UPPCS (Pre) 1999]

(A) Kota – Chambal
(B) Bhubaneswar – Mahanadi
(C) Jabalpur – Narmada
(D) Surat – Tapti

Ans:(B) Bhubaneswar – Mahanadi

 
Q77. Which one of the following is not located along Mandakini river?     [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Gaurikund
(B) Rambara
(C) Govindghat
(D) Gupta Kashi

Ans:(C) Govindghat

 
Q78. Which one of the following pairs is not correctly matched?     [Assam PSC (Pre) 2019 UPPSC (GIC) 2010]

(A) Ahmedabad – Sabarmati
(B) Lucknow – Gomati
(C) Bhubaneswar – Mahanadi
(D) Ujjain – Shipra

Ans:(C) Bhubaneswar – Mahanadi

 

Q79. Ujjain is located      [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) On the bank of River Chambal
(B) On the bank of River Kshipra
(C) On the bank of River Godavari
(D) On the bank of River Narmada

Ans:(B) On the bank of River Kshipra

 

Q80. Of the following rivers, the maximum shifting of course has taken place in         [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Son
(B) Gandak
(C) Kosi
(D) Ganga

Ans:(C) Kosi

1      2      3      4      5      6      7      8 

PLEASE COMMENT BELOW FOR MORE MCQ

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply