SECTION-6

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. The most primitive tribe of India is      [Tamil Nadu PSC (Pre) 2017 UPPCS (Mains) 2010]

(A) Gonds
(B) Jarawas
(C) Juangs
(D) Lepchas

Ans:(B) Jarawas

 

Q62. Which one of the following is not correctly matched?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2002]

(A) Sherpa – Nepal
(B) Tharu – Uttarakhand
(C) Toda – South India
(D) Zulu – Odisha

Ans:(D) Zulu – Odisha

 

Q63. Where do the Sahariya tribals, who were recently in the news, live?       [IAS (Pre) 2005]

(A) Andhra Pradesh
(B) Assam
(C) Rajasthan
(D) Orissa

Ans:(C) Rajasthan

 

Q64. ‘Jarva Tribe’ is found in       [Chhattisgarh PCS (Pre) 2016]

(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) Mizoram
(D) Nicobar Island

Ans:(D) Nicobar Island

 

Q65. Where do the people of Jarva tribe reside?      [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Odisha
(D) Andaman Nicobar

Ans:(D) Andaman Nicobar

 

Q66. What is the basis of the determination of Tribes in India?      [UPPCS (Pre) 1992]

(A) Cultural specification and different habitation
(B) Language and dialect
(C) Differences in social customs
(D) Economic Status

Ans:(C) Differences in social customs

 

Q67. In which one of the following Union Territories do the people of the Onge tribe live? [Jharkhand PCS (Pre) 2011]

(A) Andaman and Nicobar Islands
(B) Ladakh
(C) Daman and Diu & Dadra and Nagar Haveli
(D) Lakshadweep

Ans:(A) Andaman and Nicobar Islands

 

Q68. In which one of the following places is the Shompen tribe found?      [Punjab PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 2009]

(A) Nilgiri Hills
(B) Nicobar Islands
(C) Spiti Valley
(D) Lakshadweep Islands

Ans:(B) Nicobar Islands

 

Q69. Which one of the following statements is not correct?        [Karnataka PSC (Pre) 2017 IAS (Pre) 2005]

(A) There is no definition of the Scheduled Tribes in the constitution of India
(B) North-East India accounts for a little over half of the country’s tribal population
(C) The people known as Todas live in the Nilgiri area
(D) Lotha is a language spoken in Nagaland
 

Ans:(B) North-East India accounts for a little over half of the country’s tribal population

 

Q70. Which tribe worships ‘Lohasur’ as their deity?     [UPPCS (Pre) 2016]

(A) Gond
(B) Bhil
(C) Korku
(D) Agariya

Ans:(D) Agariya

1      2      3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply