SECTION-6

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Which one of the following tribes of India belongs to the Proto- Australoid race?     [UPPCS (Pre) 2002]

(A) Irula
(B) Khasi
(C) Santhal
(D) Tharu

Ans:(C) Santhal

 

Q52. The only anthropoid ape to be found in India is the     [IAS (Pre) 1994]

(A) Hanuman monkey
(B) Lion tailed macaque of Western Ghats
(C) Slow loris of Assam
(D) White browed gibbon of Assam

Ans:(D) White browed gibbon of Assam

 

Q53. “They are people of yellow complexion, oblique eyes, high check bones, sparse hair and medium height”. The reference here is to      [IAS (Pre) 1997]

(A) Nordic Aryans
(B) Austrics
(C) Negroids
(D) Mongoloids

Ans:(D) Mongoloids

 

Q54. Which one of the following racial groups is found in hilly and forested areas of North-Eastern India?         [UPPCS (Mains) 2003]

(A) Dinarics
(B) Mediterranean
(C) Mongoloids
(D) Proto-Australoids

Ans:(C) Mongoloids

 

Q55. The Dravidian races are mainly confirmed at which of the following parts of India?       [60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) South India
(B) North-Western India
(C) North-Eastern India
(D) North India

Ans:(A) South India

 

Q56. Which amongst the following states has not identified tribal community?          [Telangana PSC (Pre) 2018 56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) Maharashtra
(B) Chhattisgarh
(C) Haryana
(D) Karnataka

Ans:(C) Haryana

 

Q57. Which one of the following pairs is not correctly matched?        [Jharkhand PCS (Pre) 2013] Tribes Native States

(A) Tharu – Uttarakhand
(B) Bhutia – Uttar Pradesh
(C) Munda – Bihar
(D) Gaddi – Rajasthan

Ans:(B) Bhutia – Uttar Pradesh

 

Q58. Diwali is a festival of mourning among the             [Tripura PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 2005]

(A) Khasis
(B) Mundas
(C) Bhils
(D) Tharus

Ans:(D) Tharus

 

Q59. Which one of the following scheduled tribes observe Deepawali as a sad day?         [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Sahariya
(B) Baga
(C) Paharia
(D) Tharu

Ans:(D) Tharu

 

Q60. Which one of the Hindu festival is celebrated as the festival of mourning by the Tharus?     [UPPCS (Pre) 2002]

(A) Dashehra
(B) Diwali
(C) Holi
(D) Nagpanchami
 

Ans:(B) Diwali

1      2      3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply