SECTION-6

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Which one of the following is not a lagoon?     [IAS (Pre) 2002]

(A) Ashtamudi lake
(B) Chilika lake
(C) Periyar lake
(D) Pulicat lake

Ans:(C) Periyar lake

 

Q42. What is Kayal?     [MPPCS (Pre) 2017]

(A) Terai Plain
(B) Ganges Delta
(C) Regur of Deccan Plateau
(D) Lagoon of Kerala

Ans:(D) Lagoon of Kerala

 

Q43. At which of the following places is the Chilika lake located?     [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Karnataka Coast
(B) Malabar Coast
(C) Konkan Coast
(D) Northern Circars

Ans:(D) Northern Circars

 

Q44. Chilika lake is located in      [UP UDA/LDA (Pre) 2006 UP Lower Sub. (Pre) 2008 MPPCS (Pre) 2014]

(A) West Bengal
(B) Andhra Pradesh
(C) Odisha
(D) Tamil Nadu

Ans:(C) Odisha

 

Q45. Which one of the following pairs (Lakes and States) is properly matched?      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2008]

(A) Loktak – Manipur
(B) Uday Sagar – Andhra Pradesh
(C) Didwana – Haryana
(D) Kolleru – Orissa

Ans:(A) Loktak – Manipur

 

Q46. Which of the following lake is shared by two Indian States?      [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Chilika
(B) Kolleru
(C) Lonar
(D) Pulicat

Ans:(D) Pulicat

 

Q47. In which state of India, Fulhar Lake is situated?      [UPPCS (Pre) 2009]

(A) Madhya Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Uttar Pradesh
(D) Jammu and Kashmir

Ans:(C) Uttar Pradesh

 

Q48. Which one of the following is not correctly matched?     [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Vembanad – Kerala
(B) Loktak – Meghalaya
(C) Dal – Kashmir
(D) Pulicat – Andhra Pradesh

Ans:(B) Loktak – Meghalaya

 

Q49. Which of the following lakes of India is located in Assam?      [UPPCS (Mains) 2014]

(A) Hamirsar lake
(B) Kolleru lake
(C) Sala lake
(D) Chapanala lake

Ans:(D) Chapanala lake

 

Q50. The snow-covered Ghepan Lake is located in    [UPPCS (Mains) 2016]

(A) Uttarakhand
(B) Himachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Jammu and Kashmir

Ans:(B) Himachal Pradesh

1      2      3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply