SECTION-6

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

 Q31. Which of the following river is notorious for maximum shifting of its course?    [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Ganga
(B) Kosi
(C) Damodar
(D) Gomti

Ans:(B) Kosi

 

Q32. River Khari is part of the drainage system of        [RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Arabian Sea
(B) Inland drainage
(C) Indeterminate drainage
(D) Bay of Bengal

Ans:(D) Bay of Bengal

 

Q33. Which of the following rivers does not have its source in glaciers?        [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Yamuna
(B) Alaknanda
(C) Kosi
(D) Mandakini

Ans:(C) Kosi

 

Q34. Triveni Canal receives water from river      [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) Son
(B) Kosi
(C) Gandak
(D) Mayurakshi

Ans:(C) Gandak

 

Q35. Which river in Bihar changed its course in the year 2008 and caused calamity?    [MPPCS (Pre) 2008]

(A) Ganga
(B) Gandak
(C) Kosi
(D) Ghaghra

Ans:(C) Kosi

 

Q36. From North towards South, which one of the following is the correct sequence of the given rivers in India?      [IAS (Pre) 2006]

(A) Shyok – Spiti – Zaskar – Satluj
(B) Shyok – Zaskar – Spiti – Satluj
(C) Zaskar – Shyok – Satluj – Spiti
(D) Zaskar – Satluj – Shyok – Spiti

Ans:(B) Shyok – Zaskar – Spiti – Satluj

 

Q37. Hizla fair of Dumka in Santhal Pargana is celebrated on the bank of which of the following rivers?       [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) Suvarnrekha
(B) Barakar
(C) Mayurakshi
(D) Falgu

Ans:(C) Mayurakshi

 

Q38. A memorandum of understanding for India’s first river linking project has been signed between two States linking two rivers. The States and the rivers concerned are        [UPPCS (Pre) 2006] States Rivers

(A) Punjab and – Beas and Rajasthan Banas
(B) Uttar Pradesh and – Ken and Madhya Pradesh Betwa
(C) Karnataka and – Krishna Tamil Nadu and Cauvery
(D) Uttar Pradesh and – Gomti and Bihar Sharda

Ans:(B) Uttar Pradesh and – Ken and Madhya Pradesh Betwa

 

Q39. In the Uttar Pradesh and Madhya Pradesh States, the joint ‘Rajghat River Valley Project’ is located on       [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Ken river
(B) Son river
(C) Chambal river
(D) Betwa river

Ans:(D) Betwa river

 

Q40. Which one of the following dams is built across Betwa river?      [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Luv Kush Barrage
(B) Rihand Dam
(C) Sharda Barrage
(D) Rajghat Dam

Ans:(D) Rajghat Dam

1      2      3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply