SECTION-6

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. Which of the following rivers of India cuts across all the ranges of the Himalayas? [UPRO/ARO (Mains) 2012 UPPCS (Mains) 2014]

(A) Ravi
(B) Satluj
(C) Beas
(D) Chenab

Ans:(B) Satluj

 

Q22. ‘Doodh-Ganga’ river is located in     [UPPCS (Pre)(Re. Exam) 2015]

(A) Jammu and Kashmir
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Both (A) and (C)

Ans:(D) Both (A) and (C)

 

Q23. Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?        [56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) Ganga, Brahmaputra and Godavari
(B) Mahanadi, Krishna and Cauvery
(C) Luni, Narmada and Tapti
(D) Both (A) and (B)

Ans:(D) Both (A) and (B)

 

Q24. Which one of the following is not a tributary of the Krishna river?       [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2017 UP UDA/LDA (Spl)(Pre) 2010]

(A) Bhima 
(B) Doni
(C) Tel
(D) Tungabhadra

Ans:(C) Tel

 

Q25. River Tel is a tributary of which of the following rivers?       [60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Bagmati
(B) Ghaghara
(C) Gandak
(D) None of these

Ans:(D) None of these

 

Q26. The Hagari river is a tributary of      [Punjab PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2009]

(A) Bhima
(B) Godavari
(C) Krishna
(D) Tungbhadra

Ans:(D) Tungbhadra

 

Q27. Which one of the following is the actual source of the Son river?     [Orissa PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2007]

(A) Amarkantak in Shahdol district
(B) Son Muda in Shahdol district
(C) Son Bachharwar in Bilaspur district
(D) Mandla plateau

Ans:(A) Amarkantak in Shahdol district

 

Q28. Rivers that pass through Himachal Pradesh are     [IAS (Pre) 2010]

(A) Beas and Chenab only
(B) Beas and Ravi only
(C) Chenab, Ravi and Satluj only
(D) Beas, Chenab, Ravi, Satluj and Yamuna

Ans:(D) Beas, Chenab, Ravi, Satluj and Yamuna

 

Q29. Sankosh river forms boundary between    [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Bihar and West Bengal
(B) Assam and Arunachal Pradesh
(C) Assam and West Bengal
(D) Bihar and Jharkhand

Ans:(C) Assam and West Bengal

 

Q30. Which of the following river originate in M.P. and drops its water into the Gulf of Khambhat?     [RAS/RTS (Pre) 2012]

(A) Parvati
(B) Luni
(C) Mahi
(D) Javai

Ans:(C) Mahi

1      2      3      4      5      6      7     

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply