SECTION-6

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. Son, Narmada and Mahanadi originate from     [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Pulamu hills
(B) Amarkantak
(C) Eastern Ghats
(D) Aravali

Ans:(B) Amarkantak

 

Q12. The river, which differs from others is    [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Narmada
(B) Indus
(C) Tapti
(D) Mahanadi

Ans:(D) Mahanadi

 

Q13. Which of the following rivers does not make estuary?        [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) Narmada
(B) Tapti
(C) Mandavi
(D) Mahanadi

Ans:(D) Mahanadi

 

Q14. Which river forms its delta in Odisha?       [UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Godavari
(B) Mahanadi
(C) Narmada
(D) Tapti

Ans:(B) Mahanadi

 

Q15. At which one of the following places do two important rivers of India originate while one of them flows towards North and merges with another important river flowing towards Bay of Bengal, the other one flows towards Arabian Sea?        [Tamil Nadu PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 2009]

(A) Amarkantak
(B) Badrinath
(C) Mahabaleshwar
(D) Nasik

Ans:(A) Amarkantak

 

Q16. Which of the following rivers has largest catchment area?       [Punjab PSC (Pre) 2016 UPPCS (Pre) 2009]

(A) Narmada
(B) Cauvery
(C) Godavari
(D) Krishna

Ans:(C) Godavari

 

Q17. Which one of the following is longest river of the peninsular India?      [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Krishna
(B) Cauvery
(C) Godavari
(D) Mahanadi

Ans:(C) Godavari

 

Q18. Which is the longest river in the peninsular India?      [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) Krishna
(B) Narmada
(C) Godavari
(D) Mahanadi

Ans:(C) Godavari

 

Q19. The longest peninsular river of India is     [UPRO/ARO (Mains) 2014]

(A) Narmada
(B) Godavari
(C) Mahanadi
(D) Krishna

Ans:(B) Godavari

 

Q20. Consider the following rivers.
1. Vamsadhara 2. Indravati
3. Pranahita 4. Pennar
Which of the above are tributaries of Godavari?     [IAS (Pre) 2015]

(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 2 and 3

Ans:(D) 2 and 3

1      2      3      4      5      6      7       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *