SECTION-5

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. The Bhagirathi river originates from     [MPPCS (Pre) 2013 Uttarakhand PCS (Pre) 2006 Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Gomukh
(B) Gangotri
(C) Tapovan
(D) Vishnu Prayag

Ans:(A) Gomukh

 

Q72. Identify the only tributary of River Ganges which rises in the plains.       [UP Lower Sub. (Pre) 2008]

(A) Son
(B) Sharda or Saryu
(C) Gomti
(D) Ram Ganga

Ans:(C) Gomti

 

Q73. Which one of the following rivers is not a tributary of Yamuna?     [Punjab PSC (Pre) 2016 UPPSC (GIC) 2010]

(A) Betwa
(B) Chambal
(C) Ken
(D) Ram Ganga

Ans:(D) Ram Ganga

 

Q74. The river Yamuna originates from     [Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2007]

(A) Chaukhamba
(B) Bandar Poonch
(C) Nanda Devi
(D) Neelkanth

Ans:(B) Bandar Poonch

 

Q75. Which of the following rivers does not fall into river Yamuna?     [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2016 MPPCS (Pre) 2008]

(A) Ken
(B) Betwa
(C) Son
(D) Chambal

Ans:(C) Son

 

Q76. Betwa river joins the    [UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Ganga
(B) Yamuna
(C) Brahamaputra
(D) Son

Ans:(B) Yamuna

 

Q77. What is the correct sequence of the rivers – Godavari, Mahanadi, Narmada and Tapti in the descending order of their lengths?    [IAS (Pre) 2003]

(A) Godavari – Mahanadi – Narmada – Tapti
(B) Godavari – Narmada – Mahanadi – Tapti
(C) Narmada – Godavari – Tapti – Mahanadi
(D) Narmada – Tapti – Godavari – Mahanadi

Ans:(B) Godavari – Narmada – Mahanadi – Tapti

 

Q78. The correct sequence of the Eastward flowing rivers of the peninsular India from North to South is     [IAS (Pre) 2002]

(A) Subarnarekha, Mahanadi, Godavari, Krishna, Pennar,Cauvery and Vagai
(B) Subarnarekha, Mahanadi, Krishna, Godavari, Cauvery, Pennar and Vagai
(C) Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Cauvery, Pennar and Vagai
(D) Mahanadi, Subarnarekha, Krishna, Godavari, Cauvery, Vagai and Pennar

Ans:(A) Subarnarekha, Mahanadi, Godavari, Krishna, Pennar,Cauvery and Vagai

 

Q79. The rivers of South India mainly have which of the following drainage patterns? [UPPCS (Pre) 2014] 

(A) Radial
(B) Intermittent
(C) Dendritic
(D) Trellis

Ans:(C) Dendritic

 

Q80. Which one of the following statements is not correct?     [IAS (Pre) 2006]

(A) Mahanadi River rises from Chhattisgarh plateau
(B) Godavari River rises in Maharashtra
(C) Cauvery River rises in Andhra Pradesh
(D) Tapti River rises in Madhya Pradesh

Ans:(C) Cauvery River rises in Andhra Pradesh

1      2      3      4      5      6      7      8   

 

Go to Section-6

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply