SECTION-5

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Jog falls, the biggest waterfall in India, is located on which river?       [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Sharavati
(B) Cauvery
(C) Godavari
(D) Narmada

Ans:(A) Sharavati

 

Q62. Which one of the following pairs is not correctly matched?       [Karnataka PSC (Pre) 2017 UPPCS (Mains) 2005]

(A) Shivasamudram Waterfall – Cauvery
(B) Chulia Waterfall – Chambal
(C) Jog Waterfall – Krishna
(D) Dhuandhar Waterfall – Narmada

Ans:(C) Jog Waterfall – Krishna

 

Q63. Hundru falls is formed on       [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Indravati
(B) Cauvery
(C) Suvarnarekha
(D) None of the above

Ans:(C) Suvarnarekha

 

Q64. The Sivasamudram falls is located on the river      [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Cauvery
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Mahanadi

Ans:(A) Cauvery

 

Q65. Which waterfall of India is popularly known as Niagara Falls?      [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Barkana falls
(B) Chitrakoot falls
(C) Rajat Prapat
(D) Keoti falls

Ans:(B) Chitrakoot falls

 

Q66. Which of the following waterfalls of India is located in Goa?      [Sikkim PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2014]

(A) Dhuandhar falls
(B) Dudhsagar falls
(C) Nokhalikai falls
(D) Landshing falls

Ans:(B) Dudhsagar falls

 

Q67. Which waterfall is situated on Bhedaghat?      [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Dhuandhar
(B) Dugdhdhara
(C) Kapildhara
(D) Chachai

Ans:(A) Dhuandhar

 

Q68. Which one of the following is the correct height of Kunchikal Waterfall?     [Kerala PSC (Pre) 2017 UPPCS (Mains) 2015]

(A) 335 metre
(B) 337 metre
(C) 399 metre
(D) 455 metre

Ans:(D) 455 metre

 

Q69. Which of the following pairs of water fall – river is not properly matched?       [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Hundru – Swarnarekha
(B) Jonha – Rarhu
(C) Dasong – Kanchi
(D) Lodh – Barakar

Ans:(D) Lodh – Barakar

 

Q70. Vembanad lake is in    [UPPCS (Pre) 1997]

(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Orissa
(D) Tamil Nadu

Ans:(B) Kerala

 

1      2      3      4      5      6      7      8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply