SECTION-5

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. River Ganga, after entering Bangladesh is known by which of the following names?      [Punjab PSC (Pre) 2019 UPPCS (Mains) 2016]

(A) Lohit
(B) Padma
(C) Kaliganga
(D) Nabaganga

Ans:(B) Padma

 

Q52. Sunderban Delta is formed by the rivers       [MPPCS (Pre) 2014]

(A) Ganga and Brahmaputra
(B) Ganga and Jhelam
(C) Sindhu and Jhelam
(D) Ganga and Sindhu

Ans:(A) Ganga and Brahmaputra

 

Q53. The Ganga river is example of     [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) The Antecedent Drainage
(B) Consequent Drainage System
(C) Superimposed Drainage System
(D) Subsequent Drainage System

Ans:(A) The Antecedent Drainage

 

Q54. In Bangladesh River Ganges is known as     [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010 Uttarakhand PCS (Pre) 2005]

(A) Meghana
(B) Padma
(C) Bhagirathi
(D) Mahaganga

Ans:(B) Padma

 

Q55. The depth of Gangetic alluvial soil below the land surface is about     [West Bengal PSC (Pre) 2019 39th BPSC (Pre) 1994]

(A) 6000 metre
(B) 600 metre
(C) 800 metre
(D) 100 metre

Ans:(A) 6000 metre

 

Q56. Which of the following is the place of confluence of the Alaknanda and the Bhagirathi? [UPPCS (Mains) 2016 60th to 62nd BPSC (Pre) 2016 MPPCS (Pre) 2013]

(A) Vishnu Prayag
(B) Karna Prayag
(C) Rudra Prayag
(D) Dev Prayag

Ans:(D) Dev Prayag

 

Q57. With which drainage system or main river is Mandakini associated?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Alaknanda
(B) Bhagirathi
(C) Yamuna
(D) Dhauli Ganga

Ans:(A) Alaknanda

 

Q58. Name the river which flows between Kedarnath and Rudra Prayag.     [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Bhagirathi
(B) Alaknanda
(C) Saryu
(D) Mandakini

Ans:(D) Mandakini

 

Q59. Along which of the following river’s bank, famous temple of Badrinath is located?
[UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Alaknanda
(B) Bhagirathi
(C) Mandakini
(D) Ganga

Ans:(A) Alaknanda

 

Q60. The longest flowing river in India is   [40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Mahaadi
(B) Godawari
(C) Ganga
(D) Narmada

Ans:(C) Ganga

1      2      3      4      5      6      7      8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply