SECTION-5

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Near Mansarowar lake in Tibet, there is the source of river.      [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Brahmaputra
(B) Satluj
(C) Indus
(D) All of the above

Ans:(D) All of the above

 

Q42. Manas is the tributary of river.      [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Godawari
(B) Mahanadi
(C) Krishna
(D) Brahmaputra

Ans:(D) Brahmaputra

 

Q43. The Brahmaputra, Irrawaddy and Mekong Rivers originate in Tibet narrow and flow in parallel mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a ‘U’ turn in its course to flow into India. This ‘U’ turn is due to       [Sikkim PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 2011]

(A) Uplift of folded Himalayan ranges
(B) Syntaxial bending of geologically young Himalayas
(C) Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains
(D) Both (A) and (B)

Ans:(B) Syntaxial bending of geologically young Himalayas

 

Q44. In India, ‘Yarlung Zangbo River’ is known as        [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2017 56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) Ganga
(B) Indus
(C) Brahmaputra
(D) Mahanadi

Ans:(C) Brahmaputra

 

Q45. Which of the following rivers have almost the same point of beginning?      [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Brahmaputra and Ganga
(B) Tapi and Beas
(C) Brahmaputra and Indus
(D) Indus and Ganga

Ans:(C) Brahmaputra and Indus

Q46. In Tibet, Brahmaputra river is known as      [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) Padma
(B) Chakmudung
(C) Himjug
(D) Tsangpo

Ans:(D) Tsangpo

 

Q47. The catchment area of river Brahmaputra is      [UPPCS (Pre) 1990]

(A) Tibet, Bangladesh, India
(B) India, China, Bangladesh, Tibet
(C) India, Pakistan, Bangladesh, Sikkim
(D) Bangladesh, West Bengal, Bhutan, Nepal
 

Ans:(A) Tibet, Bangladesh, India

 

Q48. Which of the following tributaries of the Ganga system flows Northwards?      [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) Kosi
(B) Ghaghra
(C) Son
(D) Gandak

Ans:(C) Son

 

Q49. Which river among the following does not join the Ganga river from left?       [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Gomti
(B) Ghaghra
(C) Kosi
(D) Son

Ans:(D) Son

 

Q50. Which range acts as a water divide between Yamuna and Son?     [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Bhander
(B) Kaimur
(C) Maikal
(D) Mukundwara

Ans:(B) Kaimur

1      2      3      4      5      6      7      8   

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply