SECTION-5

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Which one of the following rivers flows towards the West?                   [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003 MPPCS (Pre) 2000]

(A) Ganga
(B) Narmada
(C) Godavari
(D) Yamuna

Ans:(B) Narmada

 

Q32. The River ‘Tawa’ is a tributary of      [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Tapti
(B) Narmada
(C) Parvati
(D) Mahanadi

Ans:(B) Narmada

 

Q33. Which of the following rivers falls into the Arabian Sea?         [UPPCS (Pre) 1992]

(A) Godavari
(B) Tapti
(C) Krishna
(D) Mahanadi

Ans:(B) Tapti

 

Q34. Which of the following rivers does not fall into Bay of Bengal?        [Karnataka PSC (Pre) 2019 Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Mahanadi
(B) Krishna
(C) Tapti
(D) Godavari

Ans:(C) Tapti

 

Q35. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few miles further on, thus forming the islands of Srirangappattanam, Sivasamudram and Srirangam?      [IAS (Pre) 1996]

(A) Cauvery
(B) Tungabhadra
(C) Krishna
(D) Godavari

Ans:(A) Cauvery

 

Q36. The source of Cauvery River lies in     [UPRO/ARO (Mains) 2013 UPPCS (Mains) 2011]

(A) Sahyadri
(B) Brahmagiri Hills
(C) Gavaligarh Hills
(D) Amarkantak

Ans:(B) Brahmagiri Hills

 

Q37. River Cauvery flows through       [Nagaland PSC (Pre) 2019 42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) Gujarat, Madhya Pradesh, Tamil Nadu
(B) Karnataka, Kerala, Tamil Nadu
(C) Karnataka, Kerala, Andhra Pradesh
(D) Madhya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu

Ans:(B) Karnataka, Kerala, Tamil Nadu

 

Q38. Which one of the following rivers is called the Ganga of South?      [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Cauvery
(B) Krishna
(C) Godavari
(D) Narmada

Ans:(A) Cauvery

 

Q39. Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?        [IAS (Pre) 2016]

(A) Cauvery and Tungabhadra
(B) Godavari and Krishna
(C) Mahanadi and Son
(D) Narmada and Tapti

Ans:(B) Godavari and Krishna

 

Q40. Which one of the following Indian rivers forms an estuary?      [Punjab PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 2006]

(A) Godavari
(B) Cauvery
(C) Tapti
(D) Mahanadi

Ans:(C) Tapti

1      2      3      4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply