SECTION-5

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. The Narmada Valley lies between which of the following mountain ranges?     [MPPCS (Pre) 2014]

(A) Bhander and Maikal
(B) Satpura and Aravalli
(C) Satpura and Vindhyachal
(D) Vindhyachal and Aravalli

Ans:(C) Satpura and Vindhyachal

 

Q22. Which of the following rivers does not form delta?        [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Mahanadi
(B) Godavari
(C) Narmada
(D) Cauvery

Ans:(C) Narmada

 

Q23. Which of the following rivers passes through rift valley?        [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Krishna
(B) Godavari
(C) Tapti
(D) Cauvery

Ans:(C) Tapti

 

Q24. Among the following which river flows in rift valley?        [Chhattisgarh PCS (Pre) 2016]

(A) Cauvery
(B) Yamuna
(C) Son
(D) Tapti

Ans:(D) Tapti

 

Q25. Which of the following districts is part of Narmada basin?           [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Rajnandgaon
(B) Raipur
(C) Bastar
(D) Korba

Ans:(A) Rajnandgaon

 

Q26. Which one of the following rivers originates at Amarkantak?         [UPPCS (Mains) 2008 IAS (Pre) 2007]

(A) Damodar
(B) Mahanadi
(C) Narmada
(D) Tapti

Ans:(C) Narmada

 

Q27. Narmada Valley is an example of      [MPPCS (Pre) 2014]

(A) Fault Scrap
(B) Rift Valley
(C) Nappe
(D) Horst

Ans:(B) Rift Valley

 

Q28. Narmada river originates at      [Jharkhand PCS (Pre) 2003 MPPCS (Pre) 1993]

(A) Bhedaghat
(B) Shahdol
(C) Hoshangabad
(D) Amarkantak

Ans:(D) Amarkantak

 

Q29. The river which flows through a fault trough, is     [46th BPSC (Pre) 2000 UPPCS (Pre) 2010]

(A) Narmada
(B) Brahmaputra
(C) Ganga
(D) Krishna

Ans:(A) Narmada

 

Q30. Which of these West flowing rivers flows between two mountain ranges?       [UPPCS (Pre) 2012]

(A) Sharavati
(B) Narmada
(C) Mahi
(D) Sabarmati

Ans:(B) Narmada

1      2      3      4      5      6      7      8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply