SECTION-5

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q11. Which state is not part of ‘seven sisters of North-Eastern States’?       [RAS/RTS (Pre) 2008]

(A) Meghalaya
(B) West Bengal
(C) Arunachal Pradesh
(D) Tripura

Ans:(B) West Bengals

 

Q12. Which of the following was the capital of Andhra State when it was made a separate state in the year 1953?     [Mizoram PSC (Pre) 2017 IAS (Pre) 2008]

(A) Guntur
(B) Kurnool
(C) Nellore
(D) Warangal

Ans:(B) Kurnools

 

Q13. Which state in the country has the largest number of districts?      [UPPCS (Pre) 2006]

(A) Madhya Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh

Ans:(D) Uttar Pradeshs

 

Q14. Sonbhadra district is touched by     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Boundaries of two states
(B) Boundaries of three states
(C) Boundaries of four states
(D) Boundaries of five states

Ans:(C) Boundaries of four statess

 
Q15. Out of the four Southern states – Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala and Tamil Nadu, which shares boundaries with maximum number of Indian states?      [IAS (Pre) 2007]

(A) Andhra Pradesh only
(B) Karnataka only
(C) Each of Andhra Pradesh and Karnataka
(D) Each of Tamil Nadu and Kerala

Ans:(C) Each of Andhra Pradesh and Karnatakas

 

Q16. Which one of the following groups of states borders the state of Telangana?       [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Chhattisgarh
(B) Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh, Andhra Pradesh
(C) Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh
(D) Chhattisgarh, Karnataka, Maharashtra, Madhya Pradesh

Ans:(A) Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Chhattisgarhs

 

Q17. Which of the following is not correctly matched?      [UPPCS (Pre) 1990]

(A) Tripura – Agartala
(B) Manipur – Aizawl
(C) Nagaland – Kohima
(D) Arunachal Pradesh – Itanagar

Ans:(B) Manipur – Aizawls

 

Q18. Capital of Gujarat is     [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) Godhra
(B) Baroda
(C) Gandhinagar
(D) Ahmedabad

Ans:(C) Gandhinagars

 

Q19. Capital of Rajasthan is     [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) Jaipur
(B) Udaipur
(C) Jodhpur
(D) Ajmer

Ans:(A) Jaipurs

 

Q20. Itanagar is the capital of which of the following states?      [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Mizoram
(B) Puducherry
(C) Tripura
(D) Arunachal Pradesh

Ans:(D) Arunachal Pradeshs

1      2      3      4      5      6      7      8 

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply