SECTION-4

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. The capital of the twenty-ninth (Present twenty-eight) State of India is       [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Hyderabad
(B) Visakhapatnam
(C) Panaji
(D) Silvassa

Ans:(A) Hyderabad

 

Q72. Which one of the following is correctly matched?      [Uttarakhand PCS (Pre) 2002]

(A) Assam – Shillong
(B) Meghalaya – Kohima
(C) Mizoram – Aizawl
(D) Nagaland – Guwahati

Ans:(C) Mizoram – Aizawl

 

Q73. Which of the following is not a planned capital city?       [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003]

(A) Chandigarh
(B) Bhubaneswar
(C) Bengaluru
(D) Gandhinagar

Ans:(C) Bengaluru

 

Q74. Which is the smallest Union Territory of India?       [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Chandigarh
(B) Andaman and Nicobar
(C) Lakshadweep
(D) Daman and Diu & Dadra and Nagar Haveli

Ans:(C) Lakshadweep

 

Q75. The territory of Puducherry lies divided in the States of       [UPPCS (Mains) 2006]

(A) Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Maharashtra
(B) Tamil Nadu, Karnataka and Kerala
(C) Tamil Nadu, Kerala and Andhra Pradesh
(D) Tamil Nadu, Karnataka and Goa

Ans:(C) Tamil Nadu, Kerala and Andhra Pradesh

 

Q76. What is the number of Union Territories in India?        [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) 8
(B) 7
(C) 9
(D) 11

Ans:(A) 8

 

Q77. The largest Union Territory of India is       [Haryana PSC (Pre) 2017 UPPCS (Pre) 2014]

(A) Jammu and Kashmir
(B) Puducherry
(C) Delhi
(D) Chandigarh

Ans:(A) Jammu and Kashmir

 

Q78. Which one of the following is not a Union Territory?       [Punjab PSC (Pre) 2017 RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Tripura
(B) Ladakh
(C) Lakshadweep
(D) Puducherry

Ans:(A) Tripura

 

Q79. Leh is the capital of      [IAS (Pre) 2007]

(A) Daman and Diu & Dadra and Nagar Haveli
(B) Ladakh
(C) Lakshadweep
(D) Arunachal Pradesh

Ans:(B) Ladakh

 

Q80. Which of the following is not a Union Territory?       [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Goa
(B) Lakshadweep
(C) Ladakh
(D) Chandigarh

Ans:(A) Goa

1      2          4          6      7      8    

 

Go to Section-5

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]e.in

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *