SECTION-4

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Lakshadweep consists of how many Islands?      [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) 17
(B) 27
(C) 36
(D) 47

Ans:(C) 36

Q62. Which one of the following is one of the remotest islands from Indian coast?     [Karnataka PSC (Pre) 2018 UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Bhatkal
(B) Arnala
(C) Minicoy
(D) Henry

Ans:(C) Minicoy

 

Q63. Which one of the following Indian island lies between India and Sri Lanka?         [Uttarakhand PCS (Pre) 2010 UPPCS (Pre) 2006]

(A) Elephanta
(B) Nicobar
(C) Rameshwaram
(D) Salsette

Ans:(C) Rameshwaram

 

Q64. A large city built on an Indian island is      [RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) Panaj
(B) Rameshwaram
(C) Port Blair
(D) Mumbai

Ans:(D) Mumbai

 

Q65. Sir Creek dispute is between which of the following two countries?      [MPPCS (Pre) 2012]

(A) India-Pakistan
(B) Afghanistan-Pakistan
(C) China-India
(D) India-Bangladesh

Ans:(A) India-Pakistan

 

Q66. Kori Creek lies in     [UPPCS (Mains) 2008, 2011]

(A) Gulf of Kutch
(B) Gulf of Khambhat
(C) Little Rann of Kutch
(D) Rann of Kutch

Ans:(D) Rann of Kutch

 

Q67. In India the third largest state according to population and twelfth largest state in area is     [48th to 52nd BPSC (Pre) 2008]

(A) Maharashtra
(B) Madhya Pradesh
(C) Karnataka
(D) Bihar

Ans:(D) Bihar

 

Q68. How many States and Union Territories surround the State of Assam?       [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) 6
(B) 7
(C) 8
(D) 9

Ans:(B) 7

 

Q69. Chhattisgarh does not have common border with      [UPRO/ARO (Mains) 2013]

(A) Maharashtra
(B) Bihar
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh

Ans:(B) Bihar

 

Q70. Among the following cities, which one is on the highest altitude above mean sea level?    [IAS (Pre) 2003]

(A) Bengaluru
(B) Delhi
(C) Jodhpur
(D) Nagpur

Ans:(A) Bengaluru

1      2          4          6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply