SECTION-4

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?       [IAS (Pre) 2017]

(A) Sumatra
(B) Borneo
(C) Java
(D) Sri Lanka

Ans:(A) Sumatra

 

Q52. Barren island is located in      [UPPSC (GIC) 2010]

(A) Bay of Bengal
(B) Arabian sea
(C) Mediterranean sea
(D) China sea

Ans:(A) Bay of Bengal

 

Q53. Which one of the following is a volcanic island of India?       [UPPCS (Pre) 2016]

(A) Little Andaman
(B) Little Nicobar
(C) Great Nicobar
(D) Barren Island

Ans:(D) Barren Island

 

Q54. The Northern part of the Western Coastal Plain of India is also known as      [UPPCS (Pre) 2016]

(A) Karnataka Coast
(B) Malabar
(C) Konkan
(D) Coromandel

Ans:(C) Konkan

 

Q55. Which of the following islands of India has volcanic origin?     [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Barren
(B) Car Nicobar
(C) Little Nicobar
(D) North Andaman

Ans:(A) Barren

 

Q56. Sriharikota island is located in      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Near Chilka lake
(B) Near the mouth of Mahanadi River
(C) Near Pulicat lake
(D) Near the mouth of Godawari River

Ans:(C) Near Pulicat lake

 

Q57. Lakshadweep island is situated      [38th BPSC (Pre) 1992]

(A) In South-West India
(B) In South India
(C) In South-East India
(D) In East India near West Bengal

Ans:(A) In South-West India

 

Q58. Islands group Lakshadweep is       [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) Accumulation of coral reef
(B) Accumulation of volcano substances
(C) Soil sedimentation
(D) None of the above

Ans:(A) Accumulation of coral reef

 

Q59. Where is Lakshadweep located?      [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Indian Ocean
(B) Arabian Sea
(C) Bay of Bengal
(D) Pacific Ocean

Ans:(B) Arabian Sea

 

Q60. Which of the following is a coral island?      [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) New Moore
(B) Car Nicobar
(C) Andaman
(D) Lakshadweep

Ans:(D) Lakshadweep

1      2          4          6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply