SECTION-4

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. The Pat region is located in       [44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) Madhya Pradesh
(D) Meghalaya

Ans:(B) Jharkhand

 

Q42. Jhumri Telaiya (famous for request of songs on radio) is located in which state?     [47th BPSC (Pre) 2005]

(A) Bihar
(B) Jharkhand
(C) Orissa
(D) West Bengal

Ans:(B) Jharkhand

 

Q43. Latur is located in       [MPPCS (Pre) 1996]

(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Madhya Pradesh

Ans:(B) Maharashtra

 

Q44. Vidarbha is regional name in India and it is a part of      [41st BPSC (Pre) 1996]

(A) Gujarat
(B) Maharashtra
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa

Ans:(B) Maharashtra

 

Q45. Which of the following state is known as the ‘Kohinoor of India’?        [Uttarakhand PCS (Pre) 2003]

(A) Andhra Pradesh
(B) Kerala
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan

Ans:(A) Andhra Pradesh

 

Q46. Most of the topography of Manipur is      [RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Plain
(B) Plateau
(C) Marshy
(D) Mountaineous

Ans:(D) Mountaineous

 

Q47. Some people in Manipur live in houses built on floating islands of weeds and decaying negetation held together by suspended slit. These islands are called        [IAS (Pre) 1998]

(A) Tipis
(B) Burkhans
(C) Phumdi
(D) Izba

Ans:(C) Phumdi

 

Q48. Which state is known as ‘Silicon State’ of India?           [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Goa
(B) Andhra Pradesh
(C) Karnataka
(D) Kerala

Ans:(C) Karnataka

 

Q49. It is said that Silicon Valley in India is located in       [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2003]

(A) Bengaluru
(B) Chennai
(C) Kolkata
(D) Hyderabad

Ans:(A) Bengaluru

 

Q50. Which of the following is correctly matched?      [UP Lower (Pre) 2004]

(A) Aurangabad – Andhra Pradesh
(B) Palanpur – Gujarat
(C) Hubli – Maharashtra
(D) Guntur – Odisha

Ans:(B) Palanpur – Gujarat

1      2          4      5      6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply