SECTION-4

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Which of the following is not correctly matched?       [UPPCS (Pre) 2000]

(A) Chhattisgarh – Chhattisgarh plain
(B) Jharkhand – Chhotanagpur plateau
(C) Maharashtra – Rain Shadow Region
(D) Andhra Pradesh – Malnad

Ans:(D) Andhra Pradesh – Malnad

 

Q32. The National Capital Region does not include parts of            [UPPCS (Mains) 2008]

(A) Haryana
(B) Punjab
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh

Ans:(B) Punjab

 

Q33. Which one of the following provides the correct sequence of occurance of four town/cities as one proceeds from West to East?         [IAS (Pre) 1993]

(A) Rajkot, Baroda (Vadodara), Kharagpur, Bilaspur
(B) Bikaner, Aligarh, Darbhanga, Nagaon
(C) Indore, Rourkela, Agartala, Jamshedpur
(D) Nasik, Aurangabad, Behrampur, Nanded

Ans:(B) Bikaner, Aligarh, Darbhanga, Nagaon

 

Q34. Which of the following statements is correct?        [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Boundary of Madhya Pradesh touches seven States
(B) Bhopal is located to the North of the Tropic of Cancer
(C) Jammu and Kashmir does not touch the boundary of Punjab
(D) Arunachal Pradesh does not have any National Park

Ans:(A) Boundary of Madhya Pradesh touches seven States

 

Q35. Which one among the following States is smallest in area?         [IAS (Pre) 2003]

(A) Andhra Pradesh
(B) Gujarat
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

Ans:(D) Tamil Nadu

 

Q36. The three largest states of India in order of area are        [53rd to 55th BPSC (Pre) 2011]

(A) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
(B) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra
(C) Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh
(D) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan

Ans:(A) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra

 

Q37. Amongst all the States of India, what is the rank of U.P. area-wise?           [UPRO/ARO (Pre) 2016]

(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

Ans:(D) Fourth

 

Q38. Which one of the following is the correct sequence of the States of India in descending order of their area?        [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Uttarakhand, Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh
(B) Jharkhand, Uttarakhand, Himachal Pradesh, Chhattisgarh
(C) Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh, Uttarakhand
(D) Himachal Pradesh, Uttarakhand, Jharkhand, Chhattisgarh

Ans:(C) Chhattisgarh, Jharkhand, Himachal Pradesh, Uttarakhand

 

Q39. Which one of the following states is the smallest in area?         [Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) U.P.
(B) M.P.
(C) Rajasthan
(D) Uttarakhand

Ans:(D) Uttarakhand

 

Q40. About 30% of India’s area lies in the three states of         [UPPCS (Pre) 2009 UPPCS (Mains) 2006]

(A) Rajasthan, Uttar Pradesh and Andhra Pradesh
(B) Madhya Pradesh, Andhra Pradesh and Gujarat
(C) Rajasthan, Madhya Pradesh and Maharashtra
(D) Maharashtra, Andhra Pradesh and Uttar Pradesh

Ans:(C) Rajasthan, Madhya Pradesh and Maharashtra

1      2          4          6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply