SECTION-4

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. Which of the following is also known as ‘Cape Comorin’?      [Maharashtra PSC (Pre) 2017 Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007]

(A) Mizoram
(B) Kashmir
(C) Kanyakumari
(D) Gujarat

Ans:(C) Kanyakumari

 

Q22. Maximum Coastal erosion is caused by       [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) Waves
(B) Tides
(C) Currents
(D) Tsunami waves

Ans:(A) Waves

 

Q23. ‘You might see a few curious Danes around, but that is because ….. used to be Danish out post. This quaint town with its fort and a beautiful church, the New Jerusalem, empty streets and deserted beach front is a quaint gem’. The place referred to in this quotation lies on the      [Punjab PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 1996]

(A) Tamil Nadu Coast
(B) Kerala Coast
(C) Karnataka Coast
(D) Goa Coast

Ans:(A) Tamil Nadu Coast

 

Q24. Andaman and Nicobar are      [Telangana PSC (Pre) 2019 MPPCS (Pre) 1993]

(A) Two Islands in Bay of Bengal
(B) Group of Islands in Bay of Bengal
(C) Group of Islands in Arabian Sea
(D) Two Islands in Indian ocean

Ans:(B) Group of Islands in Bay of Bengal

 

Q25. Number of islands in Andaman and Nicobar is       [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) 200
(B) 240
(C) 222
(D) 250

Ans:(C) 222

 

Q26. ‘Saddle peak’ the highest peak of Andaman & Nicobar is located in         [IAS (Pre) 1996]

(A) Great Nicobar
(B) Middle Andaman
(C) Little Andaman
(D) North Andaman

Ans:(D) North Andaman

 

Q27. Which of the following is the highest peak of Andaman and Nicobar group of islands?
[UPPCS (Pre) 2009]

(A) Saddle Peak
(B) Mount Thuillier
(C) Mount Diavolo
(D) Mount Koyale

Ans:(A) Saddle Peak

 

Q28. Ten degree channel separates        [UPPCS (Pre) 2005]

(A) Andaman from Nicobar Islands
(B) Andaman from Myanmar
(C) India from Sri Lanka
(D) Lakshadweep from Maldives

Ans:(A) Andaman from Nicobar Islands

 

Q29. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the Ten degree channel?           [IAS (Pre) 2014 UP UDA/LDA (Spl)(Pre) 2010]

(A) Andaman and Nicobar
(B) Nicobar and Sumatra
(C) Maldives and Lakshadweep
(D) Sumatra and Java

Ans:(A) Andaman and Nicobar

 

Q30. The Adam’s Bridge begins from       [UP UDA/LDA (Spl)(Pre) 2010]

(A) Dhanushkodi
(B) Mandapam
(C) Pamban
(D) Rameshwaram

Ans:(A) Dhanushkodi

1      2      3      4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply