SECTION-4

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. What is the total length of coastal line of India?       [Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) 3500 km
(B) 800 km
(C) 6000 km
(D) 7500 km

Ans:(D) 7500 km

 

Q12. Coastal line of India is        [Haryana PSC (Pre) 2019 39th BPSC (Pre) 1994]

(A) 6200 km long
(B) 6100 km long
(C) 5985 km long
(D) 7517 km long

Ans:(D) 7517 km long

 

Q13. From which of the following coasts the mean sea level of India is measured?         [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Mumbai
(B) Chennai
(C) Kochi
(D) Visakhapatnam

Ans:(B) Chennai

 

Q14. The limit of the territorial water of India extends upto         [UPPCS (Mains) 2005]

(A) 3 nautical miles from the coast
(B) 6 nautical miles from the coast
(C) 12 nautical miles from the coast
(D) 24 nautical miles from the coast

Ans:(C) 12 nautical miles from the coast

 

Q15. Which of the following Indian states has the longest sea coast?        [MPPCS (Pre) 1995, 2014  Uttarakhand PCS (Pre) 2006 Uttarakhand PCS (Mains) 2006 UP UDA/LDA (Pre) 2006 UPPCS (Pre) 2007]

(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Tamil Nadu

Ans:(C) Gujarat

 

Q16. In India, how many States share the coastline?        [IAS (Pre) 2008]

(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10

Ans:(C) 9

 

Q17. During ancient Indian historical geography, the term ‘Ratnakara’ denoted         [IAS (Pre) 1994]

(A) The Arabian sea
(B) The bay of Bengal
(C) The Indian Ocean
(D) The Confluence of the Ganga, the Jamuna and the mythical Saraswati in Prayag

Ans:(C) The Indian Ocean

 

Q18. The name of the coast of Tamil Nadu and Andhra Pradesh is           [RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Coromandel
(B) Malabar
(C) Northern Circar
(D) Konkan

Ans:(A) Coromandel

 

Q19. The sea coast of Tamil Nadu is known as         [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) Circar coast
(B) Konkan coast
(C) Malabar coast
(D) Coromandel coast

Ans:(D) Coromandel coast

 

Q20. Which one of the following coasts of India is located between Krishna delta and Cape Comorin?          [UPPCS (Pre) 2015]

(A) Coromandel Coast
(B) North Circar
(C) Malabar Coast
(D) Konkan Coast

Ans:(A) Coromandel Coast

1      2          4          6      7      8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply