SECTION-3

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. The rate of melting of Himalayan glaciers is      [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Lowest in the world
(B) Highest in the world
(C) Same as of the glaciers of other parts of the world
(D) No information is available about the melting rate of Himalayan glaciers

Ans:(B) Highest in the world

 

Q72. Which one of the following glaciers is located in Kumaun region of Uttarakhand?      [UPPSC (RI) 2014]

(A) Hispar
(B) Zemu
(C) Milam
(D) Rupal

Ans:(C) Milam(C) Milam

 

Q73. Additional peninsular mountains of India were formed during         [West Bengal PSC (Pre) 2019 41st BPSC (Pre) 1996]

(A) Eozoic Era
(B) Palaeozoic Era
(C) Mesozoic Era
(D) Cenozoic Era

Ans:(A) Eozoic Era

 

Q74. Why is Dhanbad and densely inhabited district of Chhotanagpur plateau?       [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Fertile soil and irrigational facilities by canals from the Damodar
(B) Availability of coal, iron ore, mica, copper etc.
(C) Development of mining industries and industrialization
(D) All of the above

Ans:(C) Development of mining industries and industrialization

 

Q75. Basaltic Lava rocks over Indian Deccan Plateau were formed in which of the following period?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Cretaceous period
(B) Pleistocene period
(C) Carboniferous period
(D) Miocene period

Ans:(A) Cretaceous period

 

Q76. Meghalaya plateau is the part of       [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Himalayan Range
(B) Peninsular Plateau
(C) Mountains of Eastern Ghats
(D) Satpura Range

Ans:(B) Peninsular Plateau

 

Q77. Chhotanagpur Plateau      [40th BPSC (Pre) 1995]

(A) is a front sloping
(B) is a pitfall
(C) is a foothill
(D) is a plain subland

Ans:(A) is a front sloping

 

Q78. In which part of India, Dandakaranya is situated?        [Jharkhand PCS (Pre) 2013]

(A) Northern
(B) Eastern
(C) Central
(D) Western

Ans:(C) Central

 

Q79. Which plateau lies between the Aravalli and the Vindhya ranges?           [MPPCS (Pre) 2008]

(A) Malwa Plateau
(B) Chhotanagpur Plateau
(C) Deccan Plateau
(D) Peninsular Plateau

Ans:(A) Malwa Plateau

 

Q80. Dandakaranya lies in        [Orissa PSC (Pre) 2019 UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Chhattisgarh and Madhya Pradesh
(B) Chhattisgarh and Orissa
(C) Jharkhand and Orissa
(D) Andhra Pradesh and Jharkhand

Ans:(B) Chhattisgarh and Orissa

1                      6          8      

 

Go to Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *