SECTION-3

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Which one of the following is not correctly matched?      [MPPCS (Pre) 2017 UP Lower Sub. (Pre) 2013 UP UDA/LDA (Pre) 2010 UPPCS (Pre) 2013]

(A) Nathu La – Arunachal Pradesh
(B) Lipulekh – Uttarakhand
(C) Rohtang – Himachal Pradesh
(D) Palghat – Kerala

Ans:(A) Nathu La – Arunachal Pradesh

 

Q62. Which of the following is not a correct match?            [RAS/RTS (Pre) 2016] Passes State

(A) Jelep La – Sikkim
(B) Mana and Niti – Uttarakhand
(C) Shipki La – Jammu and Kashmir
(D) Bom Di La – Arunachal Pradesh

Ans:(C) Shipki La – Jammu and Kashmir

 

Q63. What are Kingri-Wingri, Neeti- Mana?         [Uttarakhand PCS (Pre) 2016]

(A) Passes
(B) Rivers
(C) Mountains
(D) Religious places

Ans:(A) Passes

 

Q64. Which one of the following passes is located in Uttarakhand?       [Punjab PSC (Pre) 2019 UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Jelepa
(B) Lipulekh
(C) Nathula
(D) Shipki

Ans:(B) Lipulekh

 

Q65. Lipulekh Pass is situated in           [Chhattisgarh PCS (Pre) 2013]

(A) Jammu and Kashmir
(B) Himachal Pradesh
(C) Uttarakhand
(D) Arunachal Pradesh

Ans:(C) Uttarakhand

 

Q66. Which amongst the following is the largest glacier?        [UPPCS (Pre) 2017]

(A) Sasaini
(B) Gangotri
(C) Zemu
(D) Siachin

Ans:(A) Sasaini

 

Q67. Which of the following is the largest glacier?       [UPPCS (Pre) 1995]

(A) Kanchenjunga
(B) Rundun
(C) Gangotri
(D) Kedarnath

Ans:(C) Gangotri

 

Q68. The snow-line in Himalayas lies between        [39th BPSC (Pre) 1994]

(A) 4300 to 6000 metre in East
(B) 4000 to 5800 metre in West
(C) 4500 to 6000 metre in West
(D) None of the above

Ans:(A) 4300 to 6000 metre in East

 

Q69. Which of the following is largest glacier?         [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Siachen
(B) Baltoro
(C) Chogo Lungma
(D) Biafo

Ans:(A) Siachen

 

Q70. Chaurabari Glacier is located towards       [UPPCS (Mains) 2004 UPPSC (GIC) 2010]

(A) South of Kedarnath temple
(B) West of Kedarnath temple
(C) North of Kedarnath temple
(D) East of Kedarnath temple

Ans:(C) North of Kedarnath temple

1                      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply