SECTION-3

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. Which of the following is not correctly matched?      [UPPCS (Pre) 1998]

(A) Bomdi-la Pass – Arunachal Pradesh
(B) Nathu-la Pass – Sikkim
(C) Bhorghat Pass – Himachal Pradesh
(D) Palghat – Kerala

Ans:(C) Bhorghat Pass – Himachal Pradesh

 

Q52. Which one of the following is not correctly matched?     [UPPCS (Pre) 2001 UPPCS (Mains) 2014]

(A) Shipki La – Himachal Pradesh
(B) Lipu Lekh – Uttar Pradesh
(C) Nathu La – Sikkim
(D) Jozila – Kashmir

Ans:(B) Lipu Lekh – Uttar Pradesh

 

Q53. Which one of the following is not correctly matched?     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Chang La – Jammu & Kashmir
(B) Rohtang – Himachal Pradesh
(C) Bomdi La – Arunachal Pradesh
(D) Se La – Uttarakhand

Ans:(D) Se La – Uttarakhand

 

Q54. Palghat is situated between      [RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) The Nilgiris and the Cardamom Hills
(B) The Nilgiris and the Anaimalai Hills
(C) The Anaimalai Hills and the Cardamon Hills
(D) The Cardamom Hills and Palani Hills

Ans:(B) The Nilgiris and the Anaimalai Hills

 

Q55. Which of the following Passes lead to Leh?     [Tamil Nadu PSC (Pre) 2016 UPPCS (Pre) 2016]

(A) Zozila
(B) Shipki La
(C) Chumbi Valley
(D) Banihal

Ans:(A) Zozila

Q56. Nathu La Pass is situated in which state?     [Assam PSC (Pre) 2017 UPPCS (Pre) 2006]

(A) Arunachal Pradesh
(B) Assam
(C) Meghalaya
(D) Sikkim

Ans:(D) Sikkim

Q57. Which one of the following Himalayan Passes was reopened around the middle of the year 2006 to facilitate trade between India and China?     [IAS (Pre) 2007]

(A) Chang La
(B) Jara La
(C) Nathu La
(D) Shipki La

Ans:(C) Nathu La

 

Q58. Which of the following is not correctly matched?    [UPPCS (Pre) 2017]

(A) Shipki La – Himachal Pradesh
(B) Bomdi La – Arunachal Pradesh
(C) Nathu La – Meghalaya
(D) Zoji La – Jammu & Kashmir

Ans:(C) Nathu La – Meghalaya

 

Q59. Rohtang Pass is located in    [Maharashtra PSC (Pre) 2016 UP Lower Sub. (Pre) 2009]

(A) Himachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Sikkim
(D) Uttarakhand

Ans:(A) Himachal Pradesh

 

Q60. Mana Pass is located in     [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Uttar Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Jammu and Kashmir
(D) Himachal Pradesh

Ans:(B) Uttarakhand

1                      6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply