SECTION-3

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Nanda Devi peak forms a part of     [IAS (Pre) 2003]

(A) Assam Himalayas
(B) Garhwal Himalayas
(C) Nepal Himalayas
(D) Punjab Himalayas

Ans:(B) Garhwal Himalayas

 

Q42. Nanda Devi is situated in     [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Himachal Pradesh
(B) Uttarakhand
(C) Nepal
(D) Sikkim

Ans:(B) Uttarakhand

 

Q43. In which state is the Guru Shikhar Peak located?     [IAS (Pre) 2007]

(A) Rajasthan
(B) Gujarat
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra

Ans:(A) Rajasthan

 

Q44. Which one of the following is the highest Aravalli Peak?      [RAS/RTS (Pre) 2012]

(A) Sajjangarh
(B) Lilagarh
(C) Kumbhalgarh
(D) Taragarh

Ans:(C) Kumbhalgarh

 

Q45. Which one of the following gives correct sequence of Himalayan peaks in the direction East to West?     [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Dhaulagiri, Kanchenjunga, Makalu, Mount Everest
(B) Namcha Barwa, Kanchenjunga, Nanda Devi, Mount Everest
(C) Makalu, Dhaulagiri, Kumaun, Namcha Barwa
(D) Namcha Barwa, Kanchenjunga, Mount Everest, Nanda Devi

Ans:(D) Namcha Barwa, Kanchenjunga, Mount Everest, Nanda Devi

 

Q46. Which one of the following mountain peaks is not located in India?       [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Gosain Than
(B) Kamet
(C) Nanda Devi
(D) Trishul

Ans:(A) Gosain Than

 

Q47. Which one of the following is not correctly matched?        [UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Mount Abu – Aravalli Hills
(B) Kodaikanal – Palani Hills
(C) Ootacamund – Nilgiri Hills
(D) Shimla – Pir Panjal Range

Ans:(D) Shimla – Pir Panjal Range

 

Q48. In which state is the Nelong Valley located?       [UPPCS (Pre) 2016]

(A) Himachal Pradesh
(B) Sikkim
(C) Jammu and Kashmir
(D) Uttarakhand

Ans:(D) Uttarakhand

 

Q49. The Kullu Valley is situated between the mountain ranges of       [UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2002 UPPCS (Pre) 1999]

(A) Dhauladhar and Pir Panjal
(B) Ranjoti and Nagtibba
(C) Ladakh and Pir Panjal
(D) Middle Himalayas and Shivalik

Ans:(A) Dhauladhar and Pir Panjal

 

Q50. Consider the following statements.
1. Silent Valley National Park is in the Nallamalai range.
2. Pathrakkadavu Hydroelectric project is proposed to be built near the Silent Valley National Park.
3. The Kunthi river originates in Silent Valley’s rainforests.
Which of the statements given above is/are correct?          [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2016 IAS (Pre) 2005] 

(A) 1 and 3
(B) Only 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans:(C) 2 and 3

1                  5      6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply