SECTION-3

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Which one of the following lies at the junction of Karnataka, Kerala and Tamil Nadu states?       [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Anaimalai Hills
(B) Palani Hills
(C) Nandi Hills
(D) Nilgiri Hills

Ans:(D) Nilgiri Hills

 

Q32. Nilgiri Mountain Range lies in      [Maharashtra PSC (Pre) 2019 Uttarakhand Lower Sub. (Pre) 2010]

(A) Tamil Nadu
(B) Maharashtra
(C) Orissa
(D) Uttarakhand

Ans:(A) Tamil Nadu

 
Q33. Indian Oceanists discovered a high mountain with a height of 1505 metre at the bottom of Arabian sea about 455 km West-South-West from Bombay, the mountain is called      [Karnataka PSC (Pre) 2019 40th BPSC (Pre) 1995]

(A) Kailash II
(B) Raman Sagar mountain
(C) Kanya Sagar Parvat
(D) Bombay Parvat

Ans:(B) Raman Sagar mountain

 

Q34. Which one of the following statements is not correct?     [Tamil Nadu PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 2005]

(A) The Western Ghats are relatively high in their Northern region
(B) The Anamudi is the highest peak in the Western Ghats
(C) Tapti river lies to the South of Satpura
(D) The Narmada and the Tapti river valleys are said to be old rift valleys

Ans:(A) The Western Ghats are relatively high in their Northern region

 

Q35. Which one of the following mountain ranges is spread over only one state in India?
[MPPCS (Pre) 2017 IAS (Pre) 1995]

(A) Aravalli
(B) Satpura
(C) Ajanta
(D) Sahyadri

Ans:(C) Ajanta

 

Q36. Western Ghats in Maharashtra and Karnataka is known as       [Telangana PSC (Pre) 2017 44th BPSC (Pre) 2000]

(A) Nilgiri mountain
(B) Sahyadri
(C) Deccan plateau
(D) None of the above

Ans:(B) Sahyadri

 

Q37. Which one of the following does not lie in Maharashtra?     [Kerala PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 2011]

(A) Balaghat Range
(B) Harishchandra Range
(C) Mandav Hills
(D) Satmala Hills

Ans:(C) Mandav Hills

 

Q38. Cardamom Hills lie along the border of the states of         [UP Lower Sub. (Spl)(Pre) 2010 UPPCS (Spl)(Pre) 2008]

(A) Karnataka and Tamil Nadu
(B) Karnataka and Kerala
(C) Kerala and Tamil Nadu
(D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh

Ans:(C) Kerala and Tamil Nadu

 

Q39. Where are Shevaroy Hill located?       [West Bengal PSC (Pre) 2019 IAS (Pre) 2007]

(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu

Ans:(D) Tamil Nadu

 

Q40. Which one of the following is the correct sequence of the given hills starting from the North and going towards the South?     [IAS (Pre) 2005]

(A) Nallamalai Hills – Nilgiri Hills – Javadi Hills – Anaimalai Hills
(B) Anaimalai Hills – Javadi Hills – Nilgiri Hills – Nallamalai Hills
(C) Nallamalai Hills – Javadi Hills – Nilgiri Hills – Anaimalai Hills
(D) Anaimalai Hills – Nilgiri Hills – Javadi Hills – Nallamalai Hills

Ans:(C) Nallamalai Hills – Javadi Hills – Nilgiri Hills – Anaimalai Hills

1              4          6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply