SECTION-3

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. The first Indian woman to have climbed Mount Everest is      [Mizoram PSC (Pre) 2019 UPPCS (Pre) 1996]

(A) Bachendri Pal
(B) Dicky Dolma
(C) Santosh Yadav
(D) P.T. Usha

Ans:(A) Bachendri Pal

 

Q22. The first woman to climb Mount Everest was      [MPPCS (Pre) 2015]

(A) Junko Tabei
(B) Karoline Mikkelson
(C) Valentina Tereshkova
(D) None of the above

Ans:(A) Junko Tabei

 

Q23. Where is ‘Mount Everest’ located?      [MPPCS (Pre) 1995]

(A) Pakistan
(B) India
(C) Tibet
(D) Nepal

Ans:(D) Nepal

 

Q24. Which of the following is the highest mountain on Earth?       [Chhattisgarh PCS (Pre) 2011]

(A) Mount Everest
(B) Kanchenjunga
(C) Lhotse
(D) Makalu

Ans:(A) Mount Everest

 

Q25. The woman mountaineer who climbed Mount Everest twice is        [Uttarakhand PCS (Pre) 2002]

(A) Bachendri Pal
(B) Chandra Prabha Aitwal
(C) Jaya Kshetri
(D) Santosh Yadav

Ans:(D) Santosh Yadav

 

Q26. Who was the second Indian woman to climb Mount Everest?      [MPPCS (Pre) 1992]

(A) Bachendri Pal
(B) Madhu Yadav
(C) Santosh Yadav
(D) Suneeta Godra

Ans:(C) Santosh Yadav

 

Q27. Highest mountain peak in India is       [42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) K2 Godwin Austin
(B) Kanchenjunga
(C) Nanda Devi
(D) Mount Everest

Ans:(A) K2 Godwin Austin

 

Q28. Which of the following is the highest mountain peak in India?        [UPPCS (Mains) 2009]

(A) Everest
(B) Siachen
(C) K2
(D) Kargil

Ans:(C) K2[/bg_collapse]

 

Q29. Himalayan peak Kanchenjunga is situated at        [MPPCS (Pre) 2014]

(A) Kashmir
(B) Nepal
(C) Sikkim
(D) Both (B) and (C)

Ans:(D) Both (B) and (C)

 

Q30. Choose the correct order from the following.      [MPPCS (Pre) 1991]

(A) Godwin Austin, Kanchenjunga, Mount Everest
(B) Nanda Devi, Godwin Austin, Kanchenjunga
(C) Mount Everest, Godwin Austin, Kanchenjunga
(D) Godwin Austin, Mount Everest, Kanchenjunga

Ans:(C) Mount Everest, Godwin Austin, Kanchenjunga

1          3              6          8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply