SECTION-3

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. The approximate age of the Aravalli Range is      [IAS (Pre) 2001]

(A) 370 million years
(B) 470 million years
(C) 570 million years
(D) 670 million years

Ans:(C) 570 million years

 

Q12. Which of the following is the example of ‘Residual Mountain’?      [UPPCS (Mains) 2005]

(A) Himalaya
(B) Kilimanjaro
(C) Etna
(D) Aravalli

Ans:(D) Aravalli

 

Q13. Which of the following is the highest peak in South India?     [UPPCS (Pre) 2005, 2012 UP UDA/LDA (Pre) 2013]

(A) Anaimudi
(B) Dodabetta
(C) Amarkantak
(D) Mahendragiri

Ans:(A) Anaimudi

 

Q14. The highest peak of Indian Peninsula is      [UPPCS (Pre) 2016]

(A) Ootakamund
(B) Anaimudi
(C) Dodabetta
(D) Mahabaleshwar

Ans:(B) Anaimudi

 

Q15. Which of the following is the oldest mountain range in India?       [RAS/RTS (Pre) 2003 MPPCS (Pre) 1993]

(A) Himalaya
(B) Aravalli
(C) Vindhya
(D) Satpura

Ans:(B) Aravalli

 

Q16. In which of the following states are the Aravalli Ranges located?      [UPRO/ARO (Pre) 2014]

(A) Rajasthan
(B) Himachal Pradesh
(C) Odisha
(D) Andhra Pradesh

Ans:(A) Rajasthan

 

Q17. The Narmada and Tapti rivers flank       [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Vindhyan Mountains
(B) Satpura Ranges
(C) Rajmahal Hills
(D) Aravalli Hills

Ans:(B) Satpura Ranges

 

Q18. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?      [IAS (Pre) 2008 43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Anaimalai Hills
(B) Cardamom Hills
(C) Nilgiri Hills
(D) Shevaroy Hills

Ans:(C) Nilgiri Hills

 

Q19. At which of the following hills the Eastern Ghats join the Western Ghats?       [60th to 62nd BPSC (Pre) 2016]

(A) Palani Hills
(B) Anamudi Hills
(C) Nilgiri Hills
(D) Shevaroy Hills

Ans:(C) Nilgiri Hills

 

Q20. What is the height of Parasnath Hill?     [Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) 1600 metre
(B) 1565 metre
(C) 1365 metre
(D) 1260 metre

Ans:(C) 1365 metre

1      2                  6          8    

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply