SECTION-2

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. Which one of the following groups is the correct sequence of mountain peaks from East to West?     [Uttarakhand PCS (Pre) 2012]

(A) Everest, Kanchenjunga, Annapurna, Dhaulagiri
(B) Kanchenjunga, Everest, Annapurna, Dhaulagiri
(C) Kanchenjunga, Dhaulagiri, Annapurna, Everest
(D) Everest, Kanchenjunga, Dhaulagiri, Annapurna

Ans:(B) Kanchenjunga, Everest, Annapurna, Dhaulagiri

 

Q72. In comparison to Eastern Himalaya the value of height of tree-line in Western area is
[UPPCS (Mains) 2005]

(A) More
(B) Less
(C) Same
(D) Unrelated variable

Ans:(B) Less

 

Q73. Pir Panjal Range is located/found in     [UPPCS (Mains) 2007]

(A) Arunachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Punjab
(D) Uttarakhand

Ans:(B) Jammu and Kashmir

 

Q74. Which mountain range amongst the following is latest in origin?       [Punjab PSC (Pre) 2018 RAS/RTS (Pre) 1996]

(A) Ajanta range
(B) Palkonda range
(C) Kaimur Hills
(D) Patkoi ranges

Ans:(D) Patkoi ranges

 

Q75. Which one of the following states does not lie along Patkai hills?    [Haryana PSC (Pre) 2018 UPPCS (Mains) 2015]

(A) Nagaland
(B) Tripura
(C) Manipur
(D) Mizoram

Ans:(B) Tripura

 

Q76. Identify the correct West to East sequence of the following Hilly Castes.     [UPPCS (Pre) 2017]

(A) Khasi-Garo-Naga-Jaintia
(B) Naga-Jaintia-Khasi-Garo
(C) Garo-Khasi-Jaintia-Naga
(D) Jaintia-Naga-Garo-Khasi

Ans:(C) Garo-Khasi-Jaintia-Naga

 

Q77. The hills of Ramgiri are part of this mountain range    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]

(A) Vindhyachal
(B) Maikal
(C) Sahyadri
(D) None of these

Ans:(B) Maikal

 

Q78. The Dhupgarh peak is situated in      [MPPCS (Pre) 2015]

(A) Satpura Range
(B) Maikal Range
(C) Vindhya Range
(D) None of the above

Ans:(C) Vindhya Range

 

Q79. Mahadeo mountains are part of      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2014]

(A) Satpura
(B) Vindhya
(C) Kaimur
(D) None of these

Ans:(A) Satpura

 

Q80. Which one of the following pairs is not correctly matched?     [UPPCS (Mains) 2011]

(A) Garhjat Hills – Orissa
(B) Mandav Hills – Maharashtra
(C) Nallamalai Hills – Andhra Pradesh
(D) Shevaroy Hills – Tamil Nadu

Ans:(B) Mandav Hills – Maharashtra

1      2      3      4      5      6      7      8       

 

Go to Section-3

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply