SECTION-2

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q61. Kuttanad (or Kuttanadu) of Kerala is famous for     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) A fresh water lake
(B) The region with the lowest altitude in India
(C) A coral island
(D) The Westernmost point of India

Ans:(B) The region with the lowest altitude in India

 

Q62. Which of the following statement is incorrect?     [Haryana PSC (Pre) 2019 UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) Geologically Peninsula region is India’s most ancient part
(B) Himalaya mountains demonstrate the most newly developed folded mountains in the world
(C) The Western coastline of India is formed by the deposition process of the rivers
(D) Gondwana rocks have the largest reserve of coal in India

Ans:(C) The Western coastline of India is formed by the deposition process of the rivers

 

Q63. Main resources of Western Himalayan resource region, are      [RAS/RTS (Pre) 2010]

(A) Forests
(B) Metallic minerals
(C) Carbonic minerals
(D) Atomic minerals

Ans:(A) Forests

 

Q64. Which of the following is a part of Aksai Chin region?        [Andhra Pradesh PSC (Pre) 2016 UPPCS (Pre) 1995]

(A) Karakoram Range
(B) Shivalik Range
(C) Kashmir Valley
(D) Ladakh Plateau

Ans:(D) Ladakh Plateau

 

Q65. The Lesser Himalaya is located between      [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Trans Himalaya and Great Himalaya
(B) Shivalik and Great Himalaya
(C) Trans Himalaya and Shivalik
(D) Shivalik and Outer Himalaya

Ans:(B) Shivalik and Great Himalaya

 

Q66. Which of the following is the correct order of the Himalayan Ranges from South to North in the Western section?      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2015]

(A) Great Himalaya – Lesser Himalaya – Shivalik
(B) Shivalik – Lesser Himalaya – Great Himalaya
(C) Lesser Himalaya – Great Himalaya – Shivalik
(D) Shivalik – Great Himalaya – Lesser Himalaya

Ans:(B) Shivalik – Lesser Himalaya – Great Himalaya

 

Q67. Which one of the following is the youngest mountain chain?     [UP UDA/LDA (Pre) 2010]

(A) Vindhyas
(B) Aravalli
(C) Shivaliks
(D) Anaimalai

Ans:(C) Shivaliks

 

Q68. Which of the following rock systems in India is the latest one?        [UPPCS (Pre) 2016]

 

(A) Vindhyan
(B) Cuddapah
(C) Dharwar
(D) Gondwana

Ans:(D) Gondwana

 

Q69. Between which two mountain ranges is the Valley of Kashmir situated?       [Sikkim PSC (Pre) 2017 MPPCS (Pre) 2016]

(A) Ladakh and Zanskar
(B) Great Himalayas and Pir Panjal
(C) Great Himalayas and Zanskar
(D) Karakoram and Ladakh

Ans:(B) Great Himalayas and Pir Panjal

 

Q70. Which one of the following is the correct Northward sequence of the relief features? [RAS/RTS (Pre) 2013]

(A) Zanskar Ranges, Pir Panjal Ranges, Ladakh Ranges, Karakoram Ranges
(B) Pir Panjal Ranges, Zanskar Ranges, Ladakh Ranges, Karakoram Ranges
(C) Karakoram Ranges, Ladakh Ranges, Zanskar Ranges, Pir Panjal Ranges
(D) Pir Panjal Ranges, Ladakh Ranges, Zanskar Ranges, Karakoram Ranges

Ans:(B) Pir Panjal Ranges, Zanskar Ranges, Ladakh Ranges, Karakoram Ranges

1      2      3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *