SECTION-2

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. The Himalayas are formed of parallel fold ranges of which the oldest range is     [IAS (Pre) 1994]

(A) The Shivalik Range
(B) The Lesser Himalayas
(C) The Great Himalayan Range
(D) The Dhauladhar Range

Ans:(C) The Great Himalayan Range

 

Q52. The flat plains along the sub- Himalayan region in North India, are called     [UPPCS (Pre) 2007]

(A) Tarai
(B) Doon
(C) Khadar
(D) Bhabar

Ans:(D) Bhabar

 

Q53. The foothills region of Himalayas is      [43rd BPSC (Pre) 1999]

(A) Trans – Himalayas
(B) Shivalik
(C) Greater Himalayas
(D) Aravali

Ans:(B) Shivalik

 

Q54. Shivalik Hills are part of which of the following?     [MPPCS (Pre) 2013]

(A) Aravali
(B) Western Ghats
(C) Himalaya
(D) Satpura

Ans:(C) Himalaya

 

Q55. Himachal stands for       [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) The Great Himalaya
(B) The Middle Himalaya
(C) Shivalik
(D) Trans-Himalaya

Ans:(B) The Middle Himalaya

 

Q56. What is the height of Great Himalaya?      [Himachal Pradesh PSC (Pre) 2019 Jharkhand PCS (Pre) 2011]

(A) 8850 m above sea level
(B) 8815 m above sea level
(C) 8890 m above sea level
(D) 8860 m above sea level

Ans(A) 8850 m above sea level

 

Q57. Shivalik series was formed in      [42nd BPSC (Pre) 1997]

(A) Eozoic
(B) Paleozoic
(C) Mesozoic
(D) Cenozoic

Ans:(D) Cenozoic

 

Q58. The altitude of Shivalik peaks fall in between      [Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) 850-1200 m
(B) 750-1100 m
(C) 750-1500 m
(D) 750-1300 m

Ans:(A) 850-1200 m

 

Q59. The South of ‘Shivalik’ rock series, Bhabar region is an example of     [UPPCS (Pre) 1994]

(A) Midland situation
(B) Intermountain situation
(C) Piedmont situation
(D) Littoral region

Ans:(C) Piedmont situation

 

Q60. The Himalayan Mountain Ranges are not a part of which of the following states?
[MPPCS (Pre) 2012]

(A) Uttarakhand
(B) Uttar Pradesh
(C) Sikkim
(D) Himachal Pradesh

Ans:(B) Uttar Pradesh

1      2      3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply