SECTION-2

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q41. Durand Line demarcated the Indian boundary with which of the  following countries?
[UP UDA/LDA (Pre) 2006]

(A) Afghanistan
(B) Burma
(C) Nepal
(D) Tibet

Ans:(A) Afghanistan

 

Q42. The boundary line between India and Pakistan is an example of         [MPPCS (Pre) 2016]

(A) Superimposed boundary
(B) Antecedent boundary
(C) Relict boundary
(D) Subsequent boundary

Ans:(A) Superimposed boundary

 

Q43. What is Radcliffe line?       [MPPCS (Pre) 2006]

(A) America – Canada boundary line
(B) Indo – Pakistan boundary line
(C) Indo – China boundary line
(D) Russia – Finland boundary line

Ans:(B) Indo – Pakistan boundary line

 

Q44. Which of the following line demarcates India and the North- Eastern part of China?
[MPPCS (Pre) 1993]

(A) Durand Line
(B) McMohan Line
(C) Radcliffe Line
(D) None of the above

Ans:(B) McMohan Line

 

Q45. Which of the following separates India and Sri Lanka?        [MPPCS (Pre) 1990]

(A) Suez Canal
(B) Palk Strait bay
(C) Gulf of Khambhat
(D) Gulf of Kutch

Ans:(B) Palk Strait bay

 

Q46. Consider the following statements.
1. Assam shares border with Bhutan and Bangladesh.
2. West Bengal shares border with Bhutan and Nepal.
3. Mizoram shares border with Bangladesh and Myanmar.
Which of the statements given above are correct?       [IAS (Pre) 2006]

(A) 1, 2 and 3
(B) Only 1 and 2
(C) Only 2 and 3
(D) Only 1 and 3

Ans:(A) 1, 2 and 3

 

Q47. In which part of Uttarakhand are artesian wells found?        [Uttarakhand PCS (Mains) 2006]

(A) Bhabhar
(B) Tarai
(C) Shivalik Hills
(D) None of the above

Ans:(B) Tarai

 

Q48. India is divided into how many Natural Territories?      [Goa PSC (Pre) 2019 RAS/RTS (Pre) 1996]

(A) 4
(B) 6
(C) 7
(D) 8

Ans:(A) 4

 

Q49. The Indian subcontinent was originally part of a huge mass called        [Assam PSC (Pre) 2019]

(A) Jurassic land mass
(B) Aryavarta
(C) Indiana
(D) Gondwana Continent

Ans:(D) Gondwana Continent

 

Q50. The paleomagnetic results obtained from India indicate that in the past, the Indian land mass has moved    [UPPCS (Pre) 1998 IAS (Pre) 1995]

(A) Northward
(B) Southward
(C) Eastward
(D) Westward

Ans:(A) Northward

1      2      3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply