SECTION-2

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q31. Which one of the following states does not form border with Bangladesh?      [Uttarakhand UDA/LDA (Mains) 2007 UPPCS (Spl)(Mains) 2004 UPPCS (Pre) 2002 UP Lower Sub. (Pre) 2002]

(A) Meghalaya
(B) Tripura
(C) Manipur
(D) Mizoram

Ans:(C) Manipur

 

Q32. Which of the following Indian state shares its maximum boundary with Myanmar?     [RAS/RTS (Pre) 2007]

(A) Manipur
(B) Arunachal Pradesh
(C) Mizoram
(D) Nagaland

Ans:(B) Arunachal Pradesh

 

Q33. Which State of India has borders with three countries namely Nepal, Bhutan and China?     [MPPCS (Pre) 2008, 2015]

(A) Arunachal Pradesh
(B) Meghalaya
(C) West Bengal
(D) Sikkim

Ans:(D) Sikkim

 

Q34. Which one of the following States of India has international boundary on its three sides?     [UPPCS (Spl)(Mains) 2008]

(A) Assam
(B) Nagaland
(C) Tripura
(D) West Bengal

Ans:(C) Tripura

 

Q35. Which of the following states of India does not have common border with Myanmar?   [UPPCS (Mains) 2012]

(A) Assam
(B) Nagaland
(C) Arunachal Pradesh
(D) Mizoram

Ans:(A) Assam

 

Q36. Which of the following group of Indian states share its boundaries with Pakistan?    [UP UDA/LDA (Pre) 2001 UPPCS (Pre) 1990]

(A) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan
(B) Punjab, Jammu and Kashmir, Rajasthan and Gujarat
(C) Punjab, Haryana, Jammu and Kashmir and Rajasthan
(D) Punjab, Himachal Pradesh, Rajasthan, Gujarat

Ans:(B) Punjab, Jammu and Kashmir, Rajasthan and Gujarat

 

Q37. The group of Indian states neighbouring Nepal is      [RAS/RTS (Pre) 1999, 2000]

(A) Sikkim – Bhutan
(B) Sikkim – Bihar
(C) Assam – Bihar
(D) Uttar Pradesh – Haryana

Ans:(B) Sikkim – Bihar

 

Q38. Which one of the following countries shares the longest land frontier with India?
[MPPCS (Pre) 2016]

(A) China
(B) Nepal
(C) Pakistan
(D) Bangladesh

Ans:(D) Bangladesh

 

Q39. Which of the following states does not form its boundary with Bangladesh?
[UPPCS (Mains) 2016]

(A) Assam
(B) Nagaland
(C) Meghalaya
(D) Mizoram

Ans:(B) Nagaland

 

Q40. The boundary between India and Pakistan was demarcated by       [UPPCS (Pre) 1996]

(A) Durand Line
(B) McMohan Line
(C) Maginot Line
(D) Radcliffe Line

Ans:(D) Radcliffe Line

1      2      3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply