SECTION-2

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q21. If it is 10:00 a.m. IST, then what would be the local time at Shillong on 92º E longitude?
[IAS (Pre) 1999]

(A) 9:38 a.m.
(B) 10:38 a.m.
(C) 10:22 a.m.
(D) 9:22 a.m.

Ans:(B) 10:38 a.m.

 

Q22. When there is midnight at IST meridian, a place observes 6 A.M. The meridian on which the said place is located is      [UPPCS (Mains) 2002]

(A) 7º 31′ E
(B) 172º 30′ E
(C) 7º 30′ E
(D) 127º 30′ W

Ans:(B) 172º 30′ E

 
Q23. How many hours of time difference will be there between the most Western village of Gujarat and the most Eastern village of Arunachal Pradesh, Walong?         [UPPCS (Pre) 1992]

(A) 1 hour
(B) 2 hours
(C) 3 hours
(D) 1/2 hour

Ans:(B) 2 hours

 

Q24. If the Sun rises at Tirap in Arunachal Pradesh at 5:00 a.m. (IST), then what time (IST), will the Sun rise in Kandla in Gujarat?        [UPPCS (Pre) 2010]

(A) About 5:30 a.m.
(B) About 6:00 a.m.
(C) About 7:00 a.m.
(D) About 7:30 a.m.

Ans:(C) About 7:00 a.m.

 

Q25. When it is noon at IST meridian, what would be the local time at 120º East longitude?   [UPPCS (Pre) 2001]

(A) 09:30
(B) 14:30
(C) 17:30
(D) 20:00

Ans:(B) 14:30

 

Q26. The Indian Standard Time Meridian does not pass through      [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Andhra Pradesh
(B) Chhattisgarh
(C) Maharashtra
(D) Uttar Pradesh

Ans:(C) Maharashtra

 

Q27. Standard Indian Time (Meridian Longitude 82º 30′) passes through which of the following towns?     [MPPCS (Pre) 1996]

(A) Nagpur
(B) Delhi
(C) Patna
(D) Allahabad

Ans:(D) Allahabad

 

Q28. Which of the following longitudes is known as ‘Standard Meridian’ in India?      [UPPCS (Pre) 2013 UP Lower Sub. (Pre) 2013]

(A) 87º 30′ E
(B) 85º 30′ E
(C) 84º 30′ E
(D) 82º 30′ E

Ans:(D) 82º 30′ E

 

Q29. The Indian Standard Time is taken from which of the following city?     [UPPCS (Pre) 1993]

(A) Allahabad (Naini)
(B) Lucknow
(C) Meerut
(D) Muzaffarnagar

Ans:(A) Allahabad (Naini)

 

Q30. How much is the difference between Indian Standard Time (I.S.T.) and Greenwich Mean Time (G.M.T.)?      [Jharkhand PCS (Pre) 2010 45th BPSC (Pre) 2001 Jharkhand PCS (Pre) 2003]

(A) +4½ hours
(B) +5½ hours
(C) – 5½ hours
(D) – 4½ hours

Ans:(B) +5½ hours

1      2      3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply