SECTION-2

INDIAN GEOGRAPHY OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q11. Where is the Southernmost point of India located?       [UPPCS (Pre) 1990]

(A) Kanyakumari
(B) Great Nicobar
(C) Lakshadweep
(D) Madras

Ans:(B) Great Nicobar

 

Q12. The Southernmost point of India ‘Indira Point’ is in         [MPPCS (Pre) 2006]

(A) Tamil Nadu
(B) Chhota Nicobar
(C) Great Nicobar
(D) Kar Nicobar Island

Ans:(C) Great Nicobar

 

Q13. The Southernmost point of India is         [Uttarakhand PCS (Pre) 2003 UP Lower Sub. (Pre) 2002]

(A) Kanyakumari
(B) Rameshwaram
(C) Indira Point
(D) Point Calimere

Ans:(C) Indira Point

 

Q14. Name the place in India where Bay of Bengal, Arabian sea and Indian Ocean meet.   [Karnataka PSC (Pre) 2018 Jharkhand PCS (Pre) 2016]

(A) Kanyakumari
(B) Indira Point
(C) Nagarkoel
(D) Rameshwaram

Ans:(A) Kanyakumari

 

Q15. Which one of the following pair of states of India indicates the Easternmost and Westernmost state?      [IAS (Pre) 2015]

(A) Assam and Rajasthan
(B) Arunachal Pradesh and Rajasthan
(C) Assam and Gujarat
(D) Arunachal Pradesh and Gujarat

Ans:(D) Arunachal Pradesh and Gujarat

 

Q16. The Westernmost point of India is      [MPPCS (Pre) 2008]

(A) 68º 7′ W, Gujarat
(B) 68º 7′ W, Rajasthan
(C) 68º 7′ E, Gujarat
(D) 68º 7′ E, Rajasthan

Ans:(C) 68º 7′ E, Gujarat

 

Q17. Which one among the following major Indian cities is most Eastward located?
[IAS (Pre) 2007]

(A) Hyderabad
(B) Bhopal
(C) Lucknow
(D) Bengaluru (Bangalore)

Ans:(C) Lucknow

 

Q18. Consider the following statements.
1. Longitude of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal.
2. Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune.
3. Bangalore is situated more Southward than Chennai.
Which of these statements is/are correct?       [IAS (Pre) 2003]

(A) 1 and 3
(B) Only 2
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3

Ans:(C) 2 and 3

 
Q19. Indian states bordering Bangladesh are      [Chhattisgarh PCS (Pre) 2003]

(A) West Bengal, Nagaland, Assam, Meghalaya
(B) Nagaland, Assam, Sikkim, West Bengal
(C) Meghalaya, Assam, West Bengal, Tripura
(D) Nagaland, Assam, West Bengal, Tripura

Ans:(C) Meghalaya, Assam, West Bengal, Tripura

 

Q20. Which one of the following Indian  states does not share border with Bhutan?      [MPPCS (Pre) 2012]

(A) Sikkim
(B) Meghalaya
(C) Arunachal Pradesh
(D) West Bengal

Ans:(B) Meghalaya

1      2      3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of Geography Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 Geography Objective Questions – Section-1

 

Geography Objective Questions – Section-2

 

Geography Objective Questions – Section-3

 

Geography Objective Questions – Section-4

 

Geography Objective Questions – Section-5

 

Geography Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

 

Leave a Reply