SECTION-1
GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. A Geosynchronous satellite continuously active in its orbit due to centrifugal force which is obtained by       [UPPCS (Pre) 2006]

(A) The rocket engine that propelled the satellite
(B) The gravitational force on the satellite by the Earth
(C) The gravitational force on the satellite by the Sun
(D) The gravitational force on the Earth by satellite

Ans:(B) The gravitational force on the satellite by the Earth

 

Q62. Satellite is kept moving in its orbit around the Earth; it is due to     [UPPCS (Mains) 2013]

(A) Centrifugal force
(B) Centripetal force
(C) Gravitational force or lack of it
(D) Some other forces

Ans:(B) Centripetal force

 

Q63. The known forces of nature can be divided into four classes, viz., gravity, electromagnetism, weak nuclear force and strong nuclear force. With reference to them which one of the following statements is not correct?    [IAS (Pre) 2013]

(A) Gravity is the strongest of the four
(B) Electromagnetism acts only on particles with an electric charge
(C) Weak nuclear force causes, radioactivity
(D) Strong nuclear force holds protons and neutrons inside the nucleus of an atom

Ans:(A) Gravity is the strongest of the four

 

Q64. If a person sitting in a lift, then when will he feel that his weight gets increased?     [UPPCS (Pre) 1990]

(A) When the elevator going upward expeditiously
(B) When the elevator going down expeditiously
(C) Going upward with constant velocity
(D) Going downward with constant velocity

Ans:(A) When the elevator going upward expeditiously

 

Q65. A batsman hits a cricket ball which then rolls on a level ground. After covering a short distance, the ball comes to rest. The ball slows to a stop because     [MPPCS (Pre) 2017]

(A) The batsman did not hit the ball hard enough
(B) Velocity is proportional to the force exerted on the ball
(C) There is a force on the ball opposing the motion
(D) There is no unbalanced force on the ball, so the ball would try to come to rest

Ans:(C) There is a force on the ball opposing the motion

 

Q66. The time period of a pendulum     [47th BPSC (Pre) 2005]

(A) Depends on the mass
(B) Depends on its length
(C) Depends on time
(D) Depends on temperature

Ans:(B) Depends on its length

 

Q67. Why do pendulum checks usually lose time in summer?     [UPPCS (Pre) 2012, 1994]

(A) Due to longer days in summer
(B) Due to friction caused by coils
(C) The length of the pendulum increases, increasing the time  period of unit oscillation
(D) The weight of the pendulum change in summer

Ans:(C) The length of the pendulum increases, increasing the time  period of unit oscillation

 

Q68. A girl is swinging on a swing in sitting position. When the girl stands up, the period of the swing will     [IAS (Pre) 1997]

(A) Be shorter
(B) Be longer
(C) Depends on the height of the girl
(D) Not change

Ans:(A) Be shorter

 

Q69. A pendulum clock can run faster in    [Arunachal Pradesh PSC (Pre) 2018 RAS/RTS (Pre) 1997]

(A) Summer
(B) Winter
(C) Spring season
(D) Rainy season

Ans:(B) Winter

 

Q70. Earth’s escape velocity is    [Tamil Nadu PSC (Pre) 2019 RAS/RTS (Pre) 1993]

(A) 15.0 km/s
(B) 21.1 km/s
(C) 7.0 km/s
(D) 11.2 km/s

Ans:(D) 11.2 km/s

1      2              5      6      7          

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply