SECTION-1
GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ

 

Q51. Who propounded the universal law of gravitation?      [Uttarakhand UDA/LDA (Pre) 2007 MPPCS (Pre) 2000]

(A) Newton
(B) Galileo
(C) Copernicus
(D) Einstein

Ans:(A) Newton

 

Q52. Astronauts in space cannot stand erect. This is because, in space     [UPPCS (Mains) 2007]

(A) There is no gravity
(B) Viscous forces of the atmosphere are very strong
(C) Solar wind exert an upward force
(D) Atmospheric pressure is very low

Ans:(A) There is no gravity

 

Q53. Who among the following anticipated Newton by declaring that all things gravitate to the Earth?      [IAS (Pre) 1995]

(A) Aryabhatta
(B) Varahamihira
(C) Buddhagupta
(D) Brahmagupta

Ans:(D) Brahmagupta

 

Q54. Who gave the theory of gravity?     [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Charles Newton
(B) Charles Babbage
(C) Isaac Newton
(D) John Adams

Ans:(C) Isaac Newton

 

Q55. If an apple is released from an orbiting spaceship, it will      [UPPCS (Pre) 2010]

(A) Fall towards the Earth
(B) Move at a lower speed
(C) Move along with the spaceship at the same speed
(D) Move at a higher speed

Ans:(D) Move at a higher speed

 

Q56. The Leaning Tower of Pisa does not fall because      [UPPCS (Pre) 2009]

(A) It is tapered at the top
(B) It covers a large base area
(C) Its centre of gravity remains at the lowest position
(D) The vertical line through the centre of gravity of the tower falls within its base

Ans:(D) The vertical line through the centre of gravity of the tower falls within its base

 

Q57. If the distance between the Earth and the Sun were twice what it is now, the gravitational force exerted on the Earth by the Sun would be      [UPPCS (Mains) 2009]

(A) Twice as large as it is now
(B) Four times as large as it is now
(C) One-fourth of what it is now
(D) Half of what it is now

Ans:(C) One-fourth of what it is now

 

Q58. If an object is falling from above, its weight remains     [MPPCS (Pre) 1992]

(A) Zero
(B) Same
(C) Change
(D) None of these

Ans:(B) Same

 

Q59. If pieces of equal size of woods, wax and iron falling from a same height, which one will reach the surface of the Earth first?        [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Wood
(B) Wax
(C) Iron
(D) Reach at the same time

Ans:(D) Reach at the same time

 

Q60. The two balls of iron and wood of same weight dropped from the same height, then     [UPPCS (Pre) 1992]

(A) They reach the ground (Earth) at the same time
(B) One falls first, another falls later
(C) The wooden ball falls later
(D) They reach the ground after some gap

Ans:(C) The wooden ball falls later

1      2              5      6            

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *