SECTION-6

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q71. The function of haemoglobin in body is       [Uttarakhand PCS (Pre) 2006]

(A) Transport of Oxygen
(B) Destruction of Bacteria
(C) Prevention of Anaemia
(D) Utilization of Iron

Ans:(A) Transport of Oxygen

 

Q72. In which of the following creatures haemoglobin is dissolved in protoplasm? 
[IAS (Pre) 1994]

(A) Frog
(B) Fish
(C) Human
(D) Earthworm

Ans:(D) Earthworm

 

Q73. Blood is     [Jharkhand PCS (Pre) 2010]

(A) Connective tissue
(B) Epithelial tissue
(C) Both of the above
(D) None of the above

Ans:(A) Connective tissue

 

Q74. What is haemoglobin?     [RAS/RTS (Pre) 1992]

(A) Substance found in the leaves of plants
(B) Substance found in the bonemarrow
(C) Substance found in human blood
(D) Secretion coming out from the pitiutary gland

Ans:(C) Substance found in human blood

 

Q75. For human blood transfusion, which blood group is known as a universal donor?      [UPPCS (Pre) 2016 43rd BPSC (Pre) 1999 MPPCS (Pre) 2000 UP UDA/LDA (Pre) 2003]

(A) B+ Group
(B) O Group
(C) AB Group
(D) A+ Group

Ans:(B) O Group

 

Q76. Blood group AB can accept blood from a person which blood group?    [Chhattisgarh PCS (Pre) 2003]

(A) Only A
(B) Only B
(C) Only AB
(D) Any group

Ans:(D) Any group

 

Q77. A person with ‘AB’ blood group is sometimes called a universal recipient because of the     [IAS (Pre) 1995]

(A) Lack of antigen in his blood
(B) Lack of antibodies in his blood
(C) Lack of both antigens and antibodies in his blood
(D) Presence of antibodies in his blood

Ans:(B) Lack of antibodies in his blood

 

Q78. What is the pH level of blood of a normal person?      [UPPCS (Mains) 2007 IAS (Pre) 2008 MPPCS (Pre) 2010]

(A) 4.5-4.6
(B) 6.45-6.55
(C) 7.35-7.45
(D) 8.25-8.35

Ans:(C) 7.35-7.45

 

Q79. The pH value of blood is      [Jharkhand PCS (Pre) 2013 Chhattisgarh PCS (Pre) 2013]

(A) 5.0
(B) 6.4
(C) 7.4
(D) 8.0

Ans:(C) 7.4

 

Q80. An antigen is a substance which     [IAS (Pre) 2001]

(A) Destroys harmful bacteria
(B) Is used to treat poisoning
(C) Lowers body temperature
(D) Stimulates formation of antibody

Ans:(D) Stimulates formation of antibody

1      2      3      4      5      6          8    

 

PLEASE COMMENT BELOW FOR MORE MCQ 

 

 

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *