SECTION-6

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q61. Which one of the following salts is found in maximum amount in the human bones?     [UPPCS (Mains) 2015]

(A) Magnesium Chloride
(B) Calcium Carbonate
(C) Calcium Phosphate
(D) Sodium Chloride

Ans:(C) Calcium Phosphate

 

Q62. How many pairs of ribs are there in a human body?    [MPPCS (Pre) 1995]

(A) 12
(B) 10
(C) 14
(D) 11

Ans:(A) 12

 

Q63. In human body, leg bone is     [UPPCS (Pre) 1994]

(A) Hollow
(B) Porous
(C) Solid
(D) Rivet

Ans:(C) Solid

 

Q64. What is arthroplasty in surgery?    [UPPCS (Pre) 2001 UP UDA/LDA (Pre) 2002 Uttarakhand PCS (Pre) 2010]

(A) Open heart surgery
(B) Kidney transplant
(C) Hipjoint replacement
(D) Blood transfusion

Ans:(C) Hipjoint replacement

 

Q65. How many pairs of nerves arise from the spinal cord?     [45th BPSC (Pre) 2001]

(A) 13
(B) 31
(C) 33
(D) 12

Ans:(C) 33

 

Q66. A healthy human being excretes the following litres of urine in 24 hours.    [UPPCS (Spl)(Mains) 2004]

(A) 1.5
(B) 3.0
(C) 6.0
(D) 9.0

Ans:(A) 1.5

 

Q67. Where does fertilization occur?     [Haryana PSC (Pre) 2019 45th BPSC (Pre) 2001]

(A) In Uterus
(B) In Oviduct
(C) In Ovary
(D) In Vagina

Ans:(B) In Oviduct

 

Q68. In human beings, normally in which one of the following parts, does the sperm fertilize the ovum?      [Mizoram PSC (Pre) 2015 IAS (Pre) 2007]

(A) Cervix
(B) Fallopian tube
(C) Lower part of uterus
(D) Upper part of uterus

Ans:(B) Fallopian tube

 

Q69. After reaching the female genital tract, human sperms retain their fertilizing capacity for      [UPPCS (Mains) 2010]

(A) Two minutes
(B) Twenty minutes
(C) Ninety minutes
(D) One to two days

Ans:(D) One to two days

 

Q70. The heart of human embryo starts beating     [Kerala PSC (Pre) 2016 IAS (Pre) 1994]

(A) In the first week of development
(B) In the third week of its development
(C) In the fourth week of its development
(D) In the sixth week of its development

Ans:(C) In the fourth week of its development

1      2      3      4      5      6      7      8      

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *