SECTION-6

GENERAL SCIENCE OBJECTIVE QUESTIONS/MCQ
 
Q51. How does the plant cell differ from the animal cell?     [UPPCS (Pre) 1991]

(A) Mitochondria
(B) Cell wall
(C) Presence of protoplasm
(D) Cell nucleus

Ans:(B) Cell wall

 

Q52. What is not found in the animal cell?      [MPPCS (Pre) 2010]

(A) Cell wall of cellulose
(B) Nucleus
(C) Entire cell
(D) None of the above

Ans:(A) Cell wall of cellulose

 

Q53. One term that generates the maximum number of ATP atoms in our system? [RAS/RTS (Pre) 1999]

(A) Decomposition of glucose
(B) Kreb’s cycle
(C) Last respiratory series
(D) Water decomposition

Ans:(B) Kreb’s cycle

 

Q54. Which of the following organelle is called ‘Power House’ of the cell?     [MPPCS (Pre) 2010 UPRO/ARO (Mains) 2013]

(A) Ribosome
(B) Mitochondria
(C) Cell membrane
(D) Centrosome

Ans:(B) Mitochondria

 

Q55. Corpus luteum is a mass of cells found in      [Sikkim PSC (Pre) 2017 IAS (Pre) 1997]

(A) Brain
(B) Ovary
(C) Pancreas
(D) Spleen

Ans:(B) Ovary

 

Q56. How many chromosomes are there in humans?     [UPPCS (Pre) 1992, 1991]

(A) 36
(B) 46
(C) 56
(D) 26

Ans:(B) 46

 

Q57. The number of chromosomes pairs, found in the cells of human body is     [Uttarakhand PCS (Pre) 2003]

(A) 21
(B) 22
(C) 23
(D) 24

Ans:(C) 23

 

Q58. Which organelle in the cell, other than the nucleus, contains DNA?     [IAS (Pre) 2001]

(A) Centriole
(B) Golgi apparatus
(C) Lysosome
(D) Mitochondrion

Ans:(D) Mitochondrion

 

Q59. The number of bones in an adult human body is      [Uttarakhand PCS (Pre) 2010 UP Lower Sub. (Pre) 2004]

(A) 204
(B) 206
(C) 208
(D) 210

Ans:(B) 206

 

Q60. The total volume of blood in a normal adult human being is    [56th to 59th BPSC (Pre) 2015]

(A) 5-6 litres
(B) 3-4 litres
(C) 8-10 litres
(D) 10-12 litres

Ans:(A) 5-6 litres

1      2      3      4      5      6          8       

 

Next Page

Back

DEAR READERS IF YOU FIND ANY ERROR/TYPING MISTAKE PLEASE LET ME KNOW IN THE COMMENT SECTIONS OR E-MAIL: [email protected]

Read More Sections of General Science Objective Questions

Each section contains maximum 80 Questions. To practice more questions visit other sections.
 

 General Science Objective Questions – Section-1

 

General Science Objective Questions – Section-2

 

General Science Objective Questions – Section-3

 

General Science Objective Questions – Section-4

 

General Science Objective Questions – Section-5

 

General Science Objective Questions – Section-6

 

 


Go to Home Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *